Ukryj menu

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Galette z truskawkami, rabarbarem i ricottą - smakowita tarta z owocami. Delikatne, kruche ciasto wypełnione świeżymi owocami, prostota przygotowania sprawiają, że to idealny pomysł na pyszny deser.

Jak przygotować rustykalną tartę galette?

Rustykalna tarta to jeden z moich ulubionych wypieków. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a dodatkowo możemy przygotować ciasto już dzień wcześniej i przechowywać je w lodówce. Co więcej, nie potrzebujemy specjalnych foremek - wystarczy rozwałkować ciasto, ułożyć na nim soczyste owoce, delikatnie zwinąć brzegi i gotowe.

Jakie składniki najlepiej sprawdzą się w rustykalnej tarcie?

Dziś proponuję tartę z wykorzystaniem sezonowych owoców, takich jak soczyste truskawki i kwaśny rabarbar. Aby nadać wyjątkowego smaku, do tego połączenia używam również serka ricotta. Zapraszam do spróbowania tej doskonałej kombinacji smaków i aromatów.

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

SKŁADNIKI

Ciasto

Nadzienie

Dodatkowo

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier i otarta skórka z 1/2 pomarańczy.
  2. Zimne kawałki masła, koniuszkami palców rozcieramy z mąką, podobnie jak na kruszonkę.
  3. Dodajemy ocet, zimną wodę, krótko wyrabiamy.
  4. Zlepiamy z ciasta dysk, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy papierem do pieczenia a folią na placek o średnicy około 35 cm, zdejmujemy folię a ciasto pozostawiamy na papierze.
  6. Ricottę mieszamy z otarta skórką z 1/2 pomarańczy i wylewamy na ciasto, pozostawiając 4 - 5 cm wolnej krawędzi.
  7. Truskawki kroimy na plasterki, rabarbar (nieobrany) na plasterki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii wyłuskane z laski, mieszamy i rozkładamy na serze ricotta.
  8. Zawijamy brzegi ciasta na nadzienie i robimy fałdy/zakładki.
  9. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem demerara, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę.
  10. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200°C, następnie około 40 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złotobrązowe.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Inspiracja - Donna Hay Modern Baking

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

wytrawna-orkiszowa-tarta-galette-z-ricotta-ziemniakami-burakiem-i-kielbasa

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

rabarbar-i-jablka-pod-migdalowo-owsiana-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.