Smaczna i szybka sałatka - Rukola, świeże figi, jeżyny, kindziuk, mini mozzarella.

Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej.  Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i innych przypraw.  Jest to wyjątkowa w  smaku wędlina, lekko kwaskowa, pieprzna i słona. Dzięki temu dobrze komponuje się w sałatkach z dodatkiem owoców.



SKŁADNIKI

  • 150 g mini mozzarelli mini
  • 100 g cienkich plastrów wędliny dojrzewającej  kindziuk
  • 100 g rukoli
  • 3 świeże figi
  • garść jeżyn
  • garść orzechów nerkowca
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego gęstego
  • sól
  • pieprz
  • grzanki

WYKONANIE

  1. Umyte i wysuszone liście rukoli rozkładamy na dużym półmisku.
  2. Świeże figi kroimy na ćwiartki, mini mozzarellę odsączamy z zalewy.
  3. Na liściach rukoli układamy figi, jeżyny, mini mozzarellę, plasterki kindziuka.
  4. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.
  6. Na koniec posypujemy orzechami nerkowca, skrapiamy gęstym octem balsamicznym.  
  7. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą... Prosta i szybka sałatka

salatka-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-prosta-i-szybka-salatka

Nocna pizza ze szpinakowym serem ricotta, z mozzarellą, szynką dojrzewającą i świeżymi figami

nocna-pizza-ze-szpinakowym-serem-ricotta-z-mozzarella-szynka-dojrzewajaca-i-swiezymi-figami

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.