Raclette - zapiekany ser z dodatkami

Przepis na raclette  został wymyślony przez szwajcarskich pasterzy w XIX wieku w kantonie Valais. Wtedy danie nie nazywano "raclette", ale "fromage rôti", czyli pieczony ser. Sposób przygotowania potrawy polegał na podgrzewaniu połowy krążka serowego bezpośrednio przy ogniu i zeskrobywaniu stopionej części na talerz.

raclette z brokułami pomidorkami i kiełbasa

Dzisiejsze domowe raclette to elektryczne urządzenie, dostępne w różnych wersjach. Grilla do raclette stawiamy na środku stołu, każdy z biesiadników napełnia swoje patelenki serem, warzywami, owocami czy wędliną. Kolacja z raclette to pomysł na miłe towarzyskie spotkanie i świetna zabawę.


Istnieją nie tylko różne opinie na temat wyboru sera do raclette, ale także w kwestii wyboru dodatków. Ostatecznie wszystko jest dozwolone, warunek - ma nam smakować! Na szczęście każdy może sam zdecydować, jak skomponować swoją patelnię. Moja propozycja to dwa rodzaje serów, brokuły, pomidorki, pieczarki i kiełbasa. Wybrałam kiełbasę polską surową dojrzewającą (Balcerzak) jest wyśmienicie doprawiona, dzięki czemu nie ma już potrzeby doprawiać całego dania. Kolejną zaletą tej kiełbasy jest to, że nie wymaga chłodzenia, czyli raclette możemy przygotować nawet w ogrodzie bez obawy, że wędlina może nam się zepsuć.


Składniki na 10 - 12 porcji

250 g sera w plastrach cheddar

150 g sera w plastrach mozzarella

500 g brokuła, same różyczki

250 g małych kolorowych pomidorków

kilka pieczarek

100 g  Kiełbasy polskiej surowej dojrzewającej Balcerzak


Wykonanie

Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem szczypty soli i cukru na 5 minut. Po tym czasie wyławiamy brokuły, przelewamy bardzo zimną wodą i odsączamy. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki, pomidorki myjemy i osuszamy.

Rozgrzewamy urządzenie do raclette. Na małych patelniach układamy w kolejności: plaster sera cheddar, kawałek pieczarki, kilka różyczek brokuła, pomidorki. Układamy kawałki mozzarelli i na wierzch kładziemy plasterki kiełbasy. Wsuwamy patelnie pod grill raclette i czekamy, aż ser się roztopi, a kiełbasa zarumieni.

Gotowe danie delikatnie zsuwamy z patelenki na talerz i od razu zjadamy. Możemy do tego podać kawałki bagietki wcześniej skropione oliwą i posmarowane czosnkiem, opieczone na górnej płycie raclette. Do dania pasują również różnego rodzaju marynaty lub kiszonki. Możemy również podać ketchup lub inny sos... Wszystko co lubimy jest dozwolone, tu nie ma ograniczeń!

Zobacz również

Domowe sushi - jak zrobić sushi w domu

domowe-sushi

Gravlax w Buraczkach - Marynowany Surowy Łosoś

gravlax-w-buraczkach-marynowany-surowy-losos

Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą

tacos-z-mielona-wolowina-awokado-i-piklowana-cebula

Koreczki ze świeżymi figami, mini mozzarellą i szynką

koreczki-ze-swiezymi-figami-mini-mozzarella-i-szynka

Komentarze

Poli Kala Blog 2020-01-28 19:19:08

Uwielbiam takie proste, ale zachwycające przepisy. Raclette spróbowałam pierwszy raz we Francji i tak się tym objadłam, że długo nie mogłam potem spać ;) Ale było warto! Tę propozycję zdecydowanie zapisuję do zrobienia, dziękuję, za przypomnienie o raclette. Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 00:30:28

Raclette to wspaniały pomysł na wspólne biesiadowanie! Jak mamy ser to reszta w domu zawsze się znajdzie 😉 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Marzena 2020-01-30 15:05:45

Z taką kiełbaską chetnie bym zjadła raclette. Wygląda przepysznie ☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:49:45

Tak, kiełbasa "podkręciła" smak dania 🙂

Odpowiedz

Życie ze smakiem 2020-01-30 16:26:19

Wygląda bardzo smakowicie.

Odpowiedz

Kamila Północka 2020-01-29 10:48:21

Ciekawa forma podania jedzenia! Uwielbiam takie nowości :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 12:22:25

Nie taka to nowość, ale fakt, u nas mało znane.

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-01-29 14:08:03

Rewelacyjny pomysł na szybką i smaczną kolację na ciepło. Prosto, smacznie z pomysłem - takie przepisy najbardziej lubię

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:07:23

Prosto, smacznie i z serem możemy "topić" wszystko co lubimy 😉

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-01-29 15:55:35

Bardzo lubię takie potrawy, które sami sobie komponujemy siedząc przy stole :D Pyszne jedzonko, miłe rozmowy i można siedzieć bez końca i ucztować :))
Pozdrawiam ciepło,Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:05:33

"Pyszne jedzonko, miłe rozmowy i można siedzieć bez końca i ucztować" - wszystko się zgadza, nic dodać, nic ująć! 😉

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-01-29 17:14:53

Nigdy jeszcze nie jadłam czegoś takiego, urządzenia nie znam, ale czasami robię podobne eksperymenty na zwykłej patelni, oczywiście efekt nie jest taki sam, ale też może być. Urządzenie bym kupiła, ale... zastanawiam się czy będę go używać, bo jeżeli nie, to szkoda pieniędzy i miejsca w kuchni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:04:14

Fakt, za często nie używam, ale raclette uratował już niejedną imprezę!

Odpowiedz

Ania 2020-01-29 17:45:56

Nie jadłam takiego cudeńka ale widzę że by mi smakowało i muszę je przygotować :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:01:16

Polecam, smacznie i ...towarzysko!

Odpowiedz

TOlinka 2020-01-29 18:54:19

Aż nabrałam ochoty na tą kiełbaskę... Dobry pomysł na przekąskę w gronie rodzinnym, gdy za zimno na grillowanie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-29 22:00:46

Taki domowy grill w wersji z serem 😉

Odpowiedz

Anna 2020-01-29 22:32:57

Raclette z kiełbasą nigdy nie komponowałam...Raczej surowe delikatne mięso, ośmiornica, warzywa i dobry ser. Ale w ogóle to dobra zabawa przy stole. Często we dwoje do niej zasiadamy.

Odpowiedz

AniaM. 2020-01-29 22:40:03

Najbardziej podoba mi się możliwość komponowania samemu zestawów. Po drugie coś do jedzonka z dodatkiem serów, które uwielbiam. Jestem stanowczo na tak! Smaczne, proste...to co lubię.

Odpowiedz

Paulina 2020-01-30 08:49:23

To chyba mi skradło serducho mój mąż chyba dałby się pokroić za takie jedzonko

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 15:06:36

🙂

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-01-30 10:50:15

Wspaniale wygląda, aż je się oczami :) piękna kompozycja, kolorystyka i dobór smaków :) jestem zachwycona, nigdy nie jadłam, a po Twoim poście mam wielką ochotę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:59:46

Polecam raz jeszcze 😉 smacznego 🙂

Odpowiedz

Felicja 2020-01-30 14:41:12

Uwielbiam podgrzewany ser z dodatkami, a mozliwość skomponowania własnej wersji do zjedzenia jest najlepsza. O takim grillu tylko słyszałam, nie korzystałam. Jednak w domu i bez niego można sobie poradzić, wystarczy dobra patelnia :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-02 14:58:42

Tak, wystarczy patelnia, a najlepiej taka, którą można włożyć do piekarnika pod grill

Odpowiedz

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-01-30 18:54:36

Człowiek to najpierw je oczami...
Piękne, proste i wspaniale podane danie.
Przecież to może być hit małego i dużego przyjęcia :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-31 12:25:53

Tak i nie ma przy tym dużo pracy!

Odpowiedz

Ewelina 2020-01-30 22:50:10

Ciekawa firma i podnie. Nie znałam tego dania. U Ciebie jest zawsze uczta kulinarna

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-31 12:24:40

"Uczta" - podoba mi się 😉

Odpowiedz

Biała 2020-01-31 12:05:53

Używam rakleta dość często na biesiadę w małym gronie zwłaszcza zimą ale brokuła nie próbowałam. Wygląda na to że czas na biesiadę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-31 12:20:20

Brokuły z serem i kiełbasa są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.