Co to jest tofu? Tofu wytwarza się z nasion soi poprzez koagulację mleka sojowego (uzyskiwanego przez namaczanie nasion w wodzie) i odciskanie go w formach.  Proces ten przypomina wytwarzanie twarogu, dlatego potocznie gotowy produkt nazywamy serkiem lub twarożkiem tofu.

Tofu jest znakomitym źródłem białka roślinnego i żelaza. Jest ubogie w tłuszcze, za to bogate w wapń, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3, selen i miedź. Tofu to zdrowe i tanie źródło białka, więc warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Często się słyszy, że tofu nie ma smaku. Jak więc wykorzystać tofu w naszej kuchni, aby było smaczne? Ponad 65 wegetariańskich przepisów na codzienne przyrządzanie tofu znajdziecie w książce Amelii Wasiliev "Tylko tofu".


Co zrobić z tofu? W książce "Tylko tofu" znajdziemy przepisy na śniadania, przekąski i przystawki, dania główne i desery. Oprócz przepisów na dania z tofu autorka podaje kilka wskazówek i sztuczek, które pozwolą wykorzystać serek jak najlepiej.

"Tylko tofu" to zbiór ponad 65 przepisów. Przepisy zawierają informację dotyczącą czasu przygotowania potrawy i ilość porcji. Do każdego przepisu dołączone są dwa zdjęcia, składników dania i gotowej potrawy. Naucz się przyrządzać tofu, które można dostosować do każdego gustu. "Tylko tofu" to książka nie tylko dla wegan, wegetarian i miłośników roślinnego źródła białka. Warto poeksperymentować z tofu, chociażby po to, aby ograniczyć ilość mięsa w codziennym menu.


Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Zielona uczta: wiosna lato - Nigel Slater

zielona-uczta-wiosna-lato-nigel-slater

Palestyna Książka Kucharska Sami Tamimi Tara Wigley

palestyna-ksiazka-kucharskasami-tamimi-tara-wigley

Rozkoszne - Michał Korkosz - Wegetariańska Uczta z Polskimi Smakami

rozkoszne-michal-korkosz-wegetarianska-uczta-z-polskimi-smakami

Domowe kiszonki które leczą

domowe-kiszonki-ktore-lecza

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.