Szybki domowy zakwas na żur przygotowany na chlebowym zakwasie. Zakwas na żurek na kromce lub skórce żytniego chleba

Kiszenie żuru czyli jak zrobić domowy zakwas na żurek. Zakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby, z dodatkiem skórki chleba lub zakwasu chlebowego.

Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka lub skórka żytniego chleba na zakwasie. Dodatek do żurku kawałka razowego pieczywa przyspiesza proces kiszenia.

Drugi to zakwas z dodatkiem zakwasu chlebowego. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego? Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, dodajemy 30 g zakwasu chlebowego.  Zakwas na żurek z dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i  jest gotowy praktycznie już po dwóch dniach.


SKŁADNIKI

  • 30 g zakwasu chlebowego (pszennego lub żytniego) lub kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 500 ml przegotowanej letniej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pełnoziarnistej
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 - 3 ząbki czosnku w łupinach lub bez

WYKONANIE

  1. Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmiażdżony płaską częścią noża czosnek.
  2. Dodajemy dojrzały zakwas chlebowy lub kromkę żytniego chleba na zakwasie.
  3. Wlewamy wodę, mieszamy, słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.  
  4. Od czasu do czasu mieszamy i próbujemy.
  5. Zakwas z dodatkiem kromki chleba będzie gotowy za  4 - 7 dni.
  6. Jeżeli dodamy dojrzałego zakwasu chlebowego to baza na żurek będzie gotowa już po 2 -3 dniach.
  7. Kiedy zakwas osiągnie odpowiednią kwasowość, możemy dodać go do żurku lub zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Zakwas na żurek z dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i jest gotowy praktycznie już po 2 - 3 dniach.
  • Do przygotowania zakwasu na żurek możesz używać różnych rodzajów mąk, co może wpłynąć na ostateczny smak zupy.
  • Tradycyjnie do produkcji zakwasu na żurek stosuje się mąkę żytnią lub żytnią pełnoziarnistą, jednak można eksperymentować z innymi rodzajami mąki, takimi jak pszenica, orkisz, gryka. Pamiętaj jednak, że różne rodzaje mąki mogą wpłynąć na tempo fermentacji i końcowy smak zakwasu.

Zobacz również

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.