Zakwas na żur na kromce chleba lub na zakwasie chlebowym

Zakwas na żurek możemy przygotować na dwa sposoby.
Pierwszy, bardziej znany to zakwas z mąki żytniej, wody, dodatków takich, jak czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i kromka żytniego chleba na zakwasie.
Drugi to zakwas z dodatkiem zakwasu chlebowego. Jak zrobić zakwas na żurek z zakwasu chlebowego? Tak samo, jak ten pierwszy, tylko zamiast kromki chleba, dodajemy 30 g zakwasu chlebowego. Zakwas na żurek z dodatkiem zakwasu chlebowego szybciej fermentuje i jest gotowy praktycznie już po dwóch dniach.
Składniki
30 g zakwasu chlebowego (pszennego lub żytniego) lub kromka chleba żytniego na zakwasie
500 ml przegotowanej letniej wody
100 g mąki żytniej razowej typ 2000 lub pełnoziarnistej
2 – 3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 – 3 ząbki czosnku w łupinach (lub bez)
Wykonanie
Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zmiażdżony płaską częścią noża czosnek. Dodajemy dojrzały zakwas chlebowy lub kromkę żytniego chleba na zakwasie. Wlewamy wodę, mieszamy, słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy i próbujemy. Zakwas z dodatkiem kromki chleba będzie gotowy za 4 – 5 dni. Jeżeli dodamy dojrzałego zakwasu chlebowego to baza na żurek będzie gotowa już po 2 dniach.
Kiedy zakwas osiągnie odpowiednią kwasowość, możemy dodać go do żurku lub zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce do około 2 tygodni. Możemy również zakwas przecedzić przez sito i przechowywać bez dodatków.
Smacznego!