Jajecznica z jarmużem, boczkiem, szalotką i szczyptą gałki muszkatołowej.


SKŁADNIKI

50 g liści jarmużu (bez grubych łodyg)

2 - 3 jaja

2 łyżki mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól

pieprz

1 mała szalotka

1 -2 plastry wędzonego boczku

1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy

2 - 3 kromki chleba lub innego pieczywa

WYKONANIE

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok.

Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę.  Na rozgrzanym tłuszczu smażymy boczek i szalotkę, następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Jaja , mleko i szczyptę gałki muszkatołowej kłócimy ze sobą w miseczce, najlepiej za pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy  świeżymi  listkami jarmużu.

Smacznego!

Zobacz również

Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim

jajecznica-z-ogorecznikiem-lekarskim

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.