Vegetarian eggplant and mushroom paste


A tasty bread spread made of baked eggplants and boletus mushroom paste. The recipe is very simple, it will scare you to prepare the ingredients, then mix them, season them and that's it. It will be even easier and faster if you use ready-made porcini mushroom concentrate.


Ingredients

2 eggplants

100 g of boletus mushroom concentrate Forest Treasures (possibly other mushrooms boiled or fried)

100 g of onion

2 tablespoons of olive oil

3 cloves of garlic

1 tablespoon of fresh ginger

1 teaspoon of garam masala spice

1 tablespoon tahini sesame paste

1 tablespoon of lemon juice

salt

chili powder

To be served:

fresh herbs (chives, parsley)

sesame

olive oil

Execution

Bake the aubergines whole at 220 ° C for about 40 - 45 minutes. We cool it down and peel it.

Dice the onion and sauté in olive oil, add grated garlic and ginger, mix and fry for about 3 minutes. Season with ready-made garam masala, chili and salt. Add the baked and peeled eggplant chopped into pieces, fry for about 10 minutes, stirring constantly. Finally, add the boletus mushroom concentrate, mix. Leave the burner aside and let it cool down.

When the mass slightly cools down, put the whole thing into a blender, add tahini paste and lemon juice. We mix until smooth or until we get the consistency we like. At the end we try and season it if necessary. We serve the paste with olive oil sprinkled with sesame seeds and lots of fresh herbs.

Enjoy your meal!

also check

Mushroom ciabatta with thyme

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Potato salad with eggs and a sauce with marinated boletes

salatka-ziemniaczana-z-jajkami-i-sosem-z-marynowanymi-podgrzybkami

Forest vegetarian pate - beans, porcini mushrooms, nuts and cranberries

lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina

Chickpea hummus with mushrooms, harissa, and truffle oil

hummus-z-ciecierzycy-z-grzybami-harissa-i-oliwa-truflowa

Comments

Papierowa Łowczyni 2020-04-29 10:12:07

Dla smakoszy grzybowych będzie to wyśmienite danie, na rozpoczęcie dnia :)

Response

Felicja 2020-04-29 10:55:05

Wygląda bardzo smakowicie, ale przez grzyby u mnie taka pasta odpada. Jedyna rzecz, której naprawdę nie jadam. :(

Response

Marzena 2020-04-29 23:15:42

Moje dwie miłości. Zrobię na pewno ☺️

Response

Iwona Banach 2020-04-29 11:20:25

U mnie z pastami średnio, ale... aż wstyd się przyznać, nie lubię bakłażanów. Nie, że nie zjem, ale bez zachwytu, grzyby lubię, więc jest to nawet do spróbowania, ale konsystencja "ciapy" bakłażanowej ciut mnie odstrasza - robiłam ajwar więc wiem jak to wygląda, tak więc i kusi i odstrasza, ale kusi w sumie bardziej, bo zdaję sobie sprawę z wartości odżywczych tego warzywa, więc kto wie? Może kiedyś trafię, kupię, spróbuję?

Response

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-04-29 12:11:50

Fantastyczny przepis! Mam tyle grzybów w tym roku, że brakuje pomysłu jak je wykorzystywać. Twój przepis bardzo mi podpasował, dziękuję! Achaaaa...zdjęcia jak zawsze mega!

Response

Marzena T (Mania) 2020-04-29 18:27:09

Szerze muszę dać drugą szansę bakłażanom. Miałam okazję zjeść raz i się nie polubiliśmy. Towarzystwo grzybów brzmi apetycznie :)

Response

Ania 2020-04-29 21:32:37

U nas pasty są bardzo chętnie jedzone, a na śniadanko to najlepsze rozwiązanie. Najbardziej lubimy serowe, jajaeczne, rybne a teraz czas na warzywne :) taka grzybowa bym z chęcią spróbowala :)

Response

AniaM. 2020-04-29 21:36:40

Świetna pasta. Świetny przepis. Muszę przy okazji zrobić. Brzmi bardzo smakowicie.

Response

Po prostu MAMA 2020-04-30 02:34:48

Jak dla mnie to pyszotka!

Response

Justyna Borucka 2020-04-30 08:32:47

Pasty kochamy - cała rodzina, robimy i zajadamy się ze smakiem :) ale takiej pysznej to jeszcze nie robiliśmy :) chętnie wypróbujemy. Tylko musimy zrobić zakupy w jakimś internetowym sklepie, bo niektórych specyfików u nas na wsi nie uraczysz :) ależ musi być pyszna :)

Response

Anna 2020-04-30 09:29:50

Połączenie bakłażana i grzybowej pasty bardzo mnie intryguje...
Mam krem z trufli i może pokuszę się o podobną kompozycję.

Response

Margo 2020-05-05 12:17:16

Musi być smaczne i bakłażany i grzyby uwielbiam

Response

CookUp 2020-04-30 20:54:25

Wygląda przepysznie, a zielony szczypiorek i chleb w tle sprawiają, że właściwie czujemy jej smak. Świetny pomysł na wykorzystanie bakłażana i grzybów - w takiej wersji bardzo poprawiają nastrój! :)

Response

Patrycja Reszko 2020-05-04 23:10:17

Świetne połączenie!

Response

add comment

Your email address will not be published.