Marynowana czerwona cebulka w winnym occie, miodzie i przyprawach. Marynowana cebula - pyszny dodatek do sałatek, warzyw, burgerów, śledzi...
Jak przygotować aromatyczną marynowaną czerwoną cebulę z przyprawami?
Marynowana czerwona cebulka w winnym occie, miodzie i przyprawach. Pierwszy raz skosztowałam tej pysznej cebulki na warsztatach kulinarnych, które prowadziła Dominika Wójciak, znana również jako Jarzynova.
Z jakimi potrawami najlepiej komponuje się marynowana czerwona cebula?
Razem z Dominiką przygotowaliśmy na warsztatach pikolwaną cebulkę z przyprawami i była ona dodatkiem do wege burgera z buraków. Mimo, że wtedy cebula marynowała się bardzo krótko, posmakowała mi tak bardzo, że byłam pewna, że zagości w mojej lodówce na stałe. Marynowana cebula pasuje do ugotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, fasolki i kalafiora. Jest idealnym dodatkiem do burgerów, i tych wegetariańskich, i mięsnych.
SKŁADNIKI
- 500 g czerwonej cebuli (waga cebuli w łupinach)
- 250 ml wody
- 150 ml octu winnego czerwonego (lub białego)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki (dobrze sprawdza się przy krojeniu tzw. mandolina).
- Krążki cebuli układamy w litrowym słoiku lub w dwóch mniejszych.
- Zagotowujemy wodę z solą, pieprzem, anyżem i kolendrą.
- Do gorącej wody dodajemy miód i ocet, mieszamy.
- Lekko gorącą marynatą zalewamy plasterki cebuli i odstawiamy, aż całość ostygnie.
- Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki.
- Cebulka gotowa jest do spożycia już na drugi dzień.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ten przepis i wiele innych, wspaniałych inspiracji znajdziecie w książce Dominiki "Prosto, pysznie, do pudełka".
- Dominika poleca piklowaną cebulę dodawać do "czegokolwiek przyjdzie ci ochota". Pasuje do ugotowanej fasoli, ciecierzycy, soczewicy, brokułów, fasolki i kalafiora. Jest idealnym dodatkiem do burgerów, i tych wegetariańskich, i mięsnych.
- Dodajcie cebulę do sałatek zamiast cebuli surowej, petarda.
- Odkryciem był śledź z marynowaną cebulką, który zagościł na wigilijnym stole i zrobił furorę.
Bernadeta 2021-01-10 21:51:36
Piekne zdjęcia , smaczny i inspirujący przepis.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-11 17:09:42
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.