Recenzja książki Rośliny przede wszystkim - 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich

W domach, gdzie nie wszyscy jedzą mięso konieczny jest kulinarny kompromis. Takim właśnie kompromisem jest fleksitarianizm, czyli elastyczne podejście do żywienia. Na czym polega fleksitarianizm? Najprościej rzecz ujmując, fleksitarianie spożywają produkty roślinne, nabiał, ograniczają spożycie mięsa ale nie rezygnują z niego całkowicie.

rośliny przede wszystkim 101 przepisów feksitariańskich Pollan

Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich. Tracy, Dana, Lori i Corky Pollan. Ze wstępem Michaela Pollana.

"Jedz, nie za dużo, rośliny przede wszystkim." Tymi słowami Michael Pollan rozpoczął dyskusję o tym, co powinniśmy jeść, by najlepiej przysłużyć się własnemu zdrowiu. Rodzina Michaela Pollana matka Corky i trzy siostry, Tracy, Dana i Lori, wegetarianki oraz mięsolubne – jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada, jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i do tego tak smaczne, że nawet mięsożerca da się przekonać do zajadania zieleniny.

rośliny przede wszystkim 101 przepisów feksitariańskich Pollan
Na zdjęciu, od lewej Dana, Tracy, Corky i Lori Pollan

W książce Rośliny przede wszystkim znajdziemy przepisy, które mogą być dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. Większość potraw można przygotować w 35 minut lub krócej. Dania są odżywcze, pyszne i zrobione przede wszystkim z roślin.

rośliny przede wszystkim 101 przepisów feksitariańskich Pollan

Książka została podzielona na 11 rozdziałów poprzedzonych wprowadzeniem. Pierwszy rozdział opisuje, jak korzystać z książki, kolejne rozdziały to kulinarne przepisy. Zostały one podzielone na przekąski, czyli meze i coś na ząb, sałatki, zupy, burgery, placuszki i sandwiche, dania główne – z warzyw, z ryb i owoców morza i z mięsem, dodatki, przetwory i desery.

rośliny przede wszystkim 101 przepisów feksitariańskich Pollan

Każde danie zostało sfotografowane, a potrawy na zdjęciach prezentują się bardzo apetycznie. Przy każdym przepisie znajdziemy ikonę, która określa, czy danie jest wegetariańskie, wegańskie, bez laktozy i/albo bezglutenowe. Autorki podają także propozycje zmian, których możemy dokonać, aby przystosować danie do swojej diety. Dodatkowym udogodnieniem jest podział listy składników, na te które musimy kupić świeże, i te, które powinny się znaleźć w każdej spiżarni.  

rośliny przede wszystkim 101 przepisów feksitariańskich Pollan

Jeżeli chcecie jeść zdrowiej, ale nie chcecie całkowicie rezygnować z mięsa polecam wam książkę rodziny Pollan Rośliny przede wszystkim. Dla mnie najlepszą rekomendacją tej książki są słowa Yotama Ottolenghi: "Rodzina Pollan ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawia je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować”.

Tytuł: Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.
Autor: Tracy, Dana, Lori i Corky Pollan
Wydawnictwo: Znak
Rok wydania: 2021
Oprawa: twarda
Liczba stron: 300

Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor

ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię - Ixta Belfrage

mezcla-przepisy-ktore-budza-wyobraznie-ixta-belfrage

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.