Szaszłyki z indyka po grecku, czyli grillowane suwlaki
Souvlaki (suwlaki) , czyli mięsne szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Suwlaki można przygotowywać z różnych gatunków mięs - wieprzowiny, wołowiny lub mięsa drobiowego. Proponuję przepis na suwlaki z fileta indyka podane z sałatką horiatiki. Souvlaki z indyka przyrządza się bardzo szybko i bez dużego nakładu pracy.

Filet z indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nienasyconych oraz niską zawartość sodu. Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B12, B3, B6, potasu, fosforu i cynku. Ogromną zaletą jest to, że mięso z indyka jest bardzo proste w przygotowaniu. Indyka można przygotowywać na wiele sposobów. Nadaje się do kanapek, sałatek, na obiady i kolacje. Jest odpowiedni do przyrządzenia zup, a także wyborny jako przekąska. W ramach projektu "Indyk z Europy pod skrzydłami jakości" ekspert programu, szef kuchni Szymon Szlendak przedstawia dwa pomysły na mięso z indyka.

Indyk? Mniej znaczy więcej - Mniej kalorii, więcej smaku!
SKŁADNIKI dla 2 osób
INDYK
360 g fileta z piersi indyka
oliwa z oliwek
sól
mielona ostra papryka
suszony rozmaryn
mielony kmin rzymski
otarta skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
patyczki do szaszłyków
chlebek pita
SAŁATKA HORIATIKI
zielona papryka
pomidor
czerwona cebula
ogórek zielony
oliwki z pestkami
ser feta
oregano suszone
ocet winny
oliwa z oliwek
sok z cytryny
WYKONANIE
Przygotowanie souvlaków (szaszłyków). Oczyszczonego fileta z piersi z indyka kroimy w równą, grubą kostkę. Przyprawiamy mięso solą, ostrą papryką, rozmarynem, kminem rzymskim. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, otartą skórkę z cytryny, skrapiamy oliwą i mieszamy. Następnie kawałki mięsa nadziewamy na patyczki do szaszłyków i odstawiamy na 15 minut.

Przygotowanie sałatki greckiej horiatiki. Kroimy warzywa: paprykę w paski, pomidora w cząstki, ogórka w półplasterki, cebulę w krążki. Mieszamy z oregano, oliwkami, oliwą i octem.
Grillowanie souvlaków. Na rozgrzanej patelni grillowej (jeśli mamy taką możliwość grillu ogrodowym) układamy przygotowane wcześniej szaszłyki. Pieczemy równo z każdej strony. Obok grillujemy chlebek pita.

Sałatkę układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym serem feta. Obok układamy gotowe szaszłyki i chlebki pita. Mięso skrapiamy oliwą wymieszana z sokiem z cytryny. Dekorujemy krążkami czerwonej cebuli i liskami świeżego oregano.
Wpis powstał we współpracy
Tagi
szaszłykisezon grillowyszybki obiadkuchnia greckana grilladanie z indykiemsuwlaki z grillasałatka greckasałatka horiatikiZobacz również
Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionosios Sturis

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

Marzena 2021-05-14 08:47:45
Uwielbiam greckie klimaty i kuchnię grecką. Ależ smakowicie indyka przygotowałaś🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-20 01:09:35
Polecam, to pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie
Odpowiedz
kasztan 2021-05-30 18:49:06
Dzień dobly,
Lubię souvlaki.
Dziękuję
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.