Książka "Mąka i woda" - 80 prostych przepisów na chleby, bułki, bajgle, chałki, brioszki, pizze i inne wypieki
Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa?
Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki ta książka jest dla Ciebie.
![książka mąka i woda doskonałe pieczywo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/maka-i-woda-595x858.jpg)
Jeżeli chcesz się nauczyć przygotowywać chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki książka „Mąka i woda” jest właśnie dla Ciebie. Nauczysz się wyhodować doskonały zakwas i przekonasz, że pyszny chleb może upiec każdy! Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz.
Z książki " Mąka i woda" dowiesz się, jak przygotować:
- superprosty chleb z ziemniakami
- żytni z dynią i kaszą owsianą
- bułeczki makowe
- bourekas
- placek śniadaniowy z czarnuszką
- wytrawną chałkę orkiszową z ziołami
- cebularze orkiszowe
- chaczapuri adżarskie
- brioszki
- precle jerozolimskie
- bajgle
- grecką pitę
- focaccię z solanką i wiele innych doskonałych wypieków.
Przepisy w książce podzielone są na trzy rodzaje wypieków: wypieki bez drożdży, wypieki drożdżowe i wypieki na zakwasie. A na koniec bardzo praktyczny rozdział - zero waste - i nic się nie zmarnuje!
Kiedy biorę do ręki nową książkę kucharską szukam przepisu, który mogę przygotować natychmiast. Tym razem wpadły mi w oko małe miodowe bułeczki z oliwą i oliwkami.
Upiekłam! Wyszły przepyszne, więc wkrótce się nimi pochwalę
![maka i woda ksiazka o chlebie i innych wypiekach Sabina Francuz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/maka-i-woda-2-595x858.jpg)
"Daj się poprowadzić – czytaj uważnie polecenia i stosuj się do nich, a berło władcy glutenowego królestwa i rozkosze podniebienia niebawem będą Twoje. Kolejny ruch należy do Ciebie." - Sabina Francuz
"Mąka i woda" - Sabina Francuz. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo "Znak", któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.
Tagi
domowe pieczywodomowe wypiekiksiążka kucharskawypieki bez drożdżymąka i wodawypieki na zakwasiewypieki z drożdżamiZobacz również
Po prostu CHLEB - Siegfried Brenneis - domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku
![po-prosto-chleb-siegfried-brenneis-domowe-pieczywo-na-zakwasie-krok-po-kroku](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A5038-595x893.webp)
Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei
![maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/Fastenwahe-maslane-karnawalowe-bulki-z-Bazylei-2-595x896.jpg)
Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka
![zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/chalka-na-wodzie-i-oleju.jpg)
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana
![rustyklane-bulki-na-zaczynie-poolish-wg-przepisu-jeffreya-hamelmana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/01/rusykalne-bulki-piekarnia-amber.jpg)
Julia 2021-10-03 00:13:53
Czy w tej książce są przepisy wegańskie na podstawie roślinnych np mleko, olej kokosowy itp.?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-10-03 11:49:51
Są to przepisy klasyczne z wykorzystaniem masła, mleka i jaj
Odpowiedz
Katarzyna 2021-10-18 22:54:26
Mam książkę. Właśnie dostałam. Zdążyłam tylko przerzucić kartki i wszystko wygląda ok. na pierwszy rzut oka. Jutra będę czytała bo wszystko wygląda zachęcająco 😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-10-19 00:02:47
Ciekawa jestem, który przepis wykorzystasz, jako pierwszy? Miłej lektury i mnóstwa pysznych wypieków 🙂
Odpowiedz
kathy k 2022-05-31 17:20:38
Mam ksiazke, jest ok. Zytni chlebek na zakwasie z przepisu z tej ksiazki jest pychniutki. Rwszte przepsów bede ukcesywnie wykorzystywała!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.