Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni – szybki obiad lub kolacja.

Przepis na zapiekaną dynię to pomysł na szybki, prosty i pyszny jesienny obiad lub kolację. Jest  to danie z grupy „jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha”.  Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją.

dynia zapiena jeden garnek jedna planeta jedna blaszka

Trawa cytrynowa, chrupiące orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia  z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu np. ryżu treściwszy obiad.

Jeżeli  nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

Składniki

1 dynia hokkaido ( 1 – 1,5 kg)

3 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka nasion z kolendry

nasiona wyłuskane z 2 strączków kardamonu

1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekane lub 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej ze słoiczka

1 czerwone chili, posiekane

2  limonki

kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany

200 g gęstego jogurtu

100 g prażonych fistaszków grubo posiekanych

garść listków kolendry lub pietruszki

Wykonanie

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dyni hokkaido nie trzeba obierać, więc rozcinamy ją na pół i wybieramy pestki. Miąższ dyni kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Rozkładamy na blasze i skrapiamy oliwą.  

Nasiona kolendry i kardamonu ucieramy w moździerzu. Dodajemy posiekana trawę cytrynową i trochę rozcieramy.  Doprawiamy dynię połową mieszanki, drugą odkładamy do sosu jogurtowego.

Ocieramy nad blachą drobno skórkę z jednej limonki, po czym przekrawamy ją na pół i wyciskamy sok na dynię. Mieszamy i wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut, aż dynia się przypiecze.

W czasie gdy dynia się piecze przygotowujemy sos. Odłożoną trawę cytrynową z przyprawami  łączymy w misce z otartą skórką i sokiem z drugiej limonki oraz drobno startym imbirem. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Upieczoną dynie przekładamy na półmisek, posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz liśćmi kolendry lub pietruszki. Podajemy z sosem jogurtowym.

Inspiracja  – Jeden garnek, jedna planeta – Anna Jones

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *