Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Domowe kiszonki – fermentowany fenkuł

Kiszony koper włoski to moje odkrycie z zeszłego sezonu. Przygotowałam wtedy dwie porcję i okazało się, że to zdecydowanie za mało.

kiszony koper włoski fermentowany fenkuł

Kiszony koper włoski to wspaniała gotowa sałatka. Chrupiąca, lekko ostra z delikatną nutą anyżu, charakterystyczną dla tego warzywa. Kiszonkę możemy również serwować z odrobiną oliwy.

Często przygotowuję kimchi, dlatego w moim domu zawsze jest duża paczka ostrej papryki gochugaru. Lubię ją dodawać do innych kiszonek, dlatego i tym razem nie mogło być inaczej. Koreańską grubo mieloną paprykę gochugaru oraz kozieradkę możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Składniki na słoik około 700 ml

2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł)

2 ząbki czosnku

3 plastry świeżego imbiru

3 plastry chrzanu

1 łyżeczka kozieradki

1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)

solanka

Wykonanie

SOLANKA

1 łyżka soli kamiennej niejodowanej  na 1 l wody przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej.

KISZONY FENKUŁ

Czosnek, chrzan i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Oczyszczony koper włoski kroimy na bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny.

Poszatkowany koper układamy w słoiku, dodajemy czosnek, imbir, chrzan, kozieradkę i płatki papryki, Całość zalewamy solanką, dociskamy tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy. Optymalna wysokość zalewy to 1-2 cm nad fermentującym produktem i 2-3 cm poniżej krawędzi słoika.

Warzywa możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typu Weck, kamieniem lub specjalnym dociskiem do kiszonek. Jest to kluczowa zasada bezpiecznej fermentacji, ponieważ wszystko, co zostanie wystawione na działanie tlenu, może pleśnieć.

Słoik zamykamy i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 3-5 tygodni. Po tym czasie wstawiamy kiszonkę do lodówki lub do zimnej piwnicy.

Koper włoski jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Polecam wykwintną i bardzo prostą sałatkę, Carpaccio z fenkułu z krewetkami, roszponką, pomarańczą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.