Ryż z hayashi - japońska potrawka z wołowiną w

Hayashi - japoński gulasz wołowy w pysznym sosie podawany z ryżem. Ryż z hayashi - japońska potrawka z wołowiną w sosie z tonkatsu

Hayashi to potrawka wołowa serwowana z ryżem. Wywodzi się z tej samej tradycji co mięsne dania w stylu wołowiny po burgundzku. Jedzenie pochodzące spoza swojego kraju Japończycy nazywają yoshoku - "kuchnią Zachodu".

wołowina hayashi danie yoshoku

SKŁADNIKI

  • 900 g wołowiny, najlepiej karkówki wołowej bez kości pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w krążki
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 400 g pomidorów (krojonych) polecam pomidory pelati z puszki
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki sosu tonkatsu Bull-Dog
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • szklanka wody
  • Do podania ugotowany ryż i liście pietruszki

WYKONANIE

  1. Wołowinę kroimy w 3 cm kostkę i dokładnie obsuszamy za pomocą papierowych ręczników.
  2. Mięso przekładamy do miski, posypujemy mąką i całość potrząsamy, aż mąką równomiernie rozprowadzi się po wołowinie.
  3. Głęboką patelnię lub rondel z grubym dnem rozgrzewamy i wlewamy 1 łyżkę oleju.
  4. Partiami smażymy mięso, około 15 minut, aż nabierze z każdej strony brązowego koloru. W razie potrzeby dodajemy olej.
  5. Podsmażone kawałki wołowiny przekładamy na talerz.
  6. Do rondla po wołowinie dodajemy w razie potrzeby łyżkę oleju i smażymy około 3 minuty krążki cebuli, aż zmięknie.
  7. Wlewamy wino, chwilę redukujemy, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy 2 minuty, cały czas mieszając.
  8. Przekładamy mięso na patelnie wraz z jego sokami, dodajemy pomidory pelati , keczup, sos tonkatsu, sól, pieprz i szklankę wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy około 2 godziny, aż mięso da się rozdzielić widelcem.
  9. W trakcie duszenia co 30 minut ostrożnie mieszamy potrawkę.
  10. Przy pomocy łyżki cedzakowej lub szczypiec przekładamy samo mięso na talerz.
  11. Do pozostałego sosu dodajemy miód i całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki sos.
  12. Dodajemy do sosu z powrotem mięso.
  13. Potrawkę wołową możemy po przestudzeniu przechowywać 1 - 2 dni, (maksymalnie przez tydzień) w lodówce.
  14. Podajemy z ryżem i posypujemy zieloną pietruszką.
wołowina hayashi danie yoshoku

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Klasyczny ryż z hayashi przygotowuje się od podstaw, powoli redukując sos demi-glace i bulion wołowy. Ta wersja jest ulepszona i uproszczona i łatwo jest przygotować duże porcje i przechowywać w lodówce lub zamrożone na szybką kolację.
  • Przepis pochodzi z książki Gaijin Gotuje Ivana Orkina.
  • Jednym ze składników w przepisie jest sos tonkatsu Bull-Dog, który możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
  • Warzywno-owocowy sos Tonkatsu w społeczeństwie japońskim jest bardzo popularny. Przygotowywany jest na bazie śliwek, marchwi, jabłek, pomidorów oraz cebuli. Jego nazwa wywodzi się od potrawy "Tonkatsu", czyli japońskiego panierowanego w panko kotleta wieprzowego.

Zobacz również

Domowy paprykarz

domowy-paprykarz

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Pieczona karkówka z cebulą, tymiankiem i piwem - prosty obiad z piekarnika

pieczona-karkowka-z-cebula-tymiankiem-i-piwem-prosty-obiad-z-piekarnika

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-karharine-tamiko-arguile

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.