Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei

Szwajcarskie drożdżowe domowe bułeczki z dziurami

W lutowej Piekarni Amber wycieczka do Szwajcarii, a konkretnie do Bazylei. Wspólnie wypieczemy  Fastenwähe – klasyczne maślane karnawałowe bułki.

 

Fastenwähe szwajcarskie bułeczki śniadaniowe

Fastenwähe mają kształt rombów z czterema nacięciami. Do nacinania bułek służy specjalna krajalnica, prawdopodobnie u nas nie do zdobycia, więc polecam użyć ostrego noża.  Po nacięciu bułki się rozciąga tworząc charakterystyczny kształt.

Przed pieczeniem bułki smarujemy jajem i posypujemy solą i kminkiem. Po upieczeniu możemy je przekroić i wypełnić dodatkami, podobnie jak bajgle. Będą również pyszną samodzielną przekąską lub dodatkiem do sałatek, zup lub serów.  

Fastenwähe  – przepis Streusel

Fastenwähe – maślane karnawałowe bułki

SKŁADNIKI na 12 sztuk

CIASTO
500 g mąki pszennej tortowej
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego lub miodu
15 g świeżych drożdży
300 ml mleka pełnego (3,2 % tłuszczu )
170 g masła, zimnego w kawałkach

DODATKOWO
jajko
łyżka mleka
5 g soli morskiej gruboziarnistej lub Maldon w płatkach
5 g nasion kminku

WYKONANIE

Do miski wlewamy mleko, dodajemy świeże drożdże, sól i miód (ewentualnie ekstrakt słodowy), mieszamy i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy, najlepiej z pomocą robota kuchennego przez 5 minut, aż składniki się połączą.  Nie przerywając wyrabiania dodaj zimne masło*, kawałek po kawałku i dalej wyrabiaj przez 5 minut ( na niskich obrotach).  Zwiększamy prędkość o jeden stopień i wyrabiamy przez kolejne 5 minut, aż ciasto będzie miękkie. Następnie przykrywamy ciasto i pozostawiamy je w misce robota kuchennego na około godzinę w temperaturze pokojowej.

Fastenwähe-bulki-domowe-pieczywo

Ciasto dzielimy na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy), formujemy z nich kulki. Następnie każdą kulkę formujemy w podłużną bułeczkę o zaostrzonych końcach.  Układamy je na blachę lub blaszki (takie, które zmieszczą się w naszej lodówce) wyłożone papierem do pieczenia i lekko podsypane mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 230°C.
Układamy kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy dłonią i nacinamy głęboko, do końca (tak jak na zdjęciu). Rozciągamy lekko dłońmi  tak, aby rozdzielić nacięcia.  

Fastenwähe-bułki-nacinane-drożdżowe

Mieszamy jajko i mleko, smarujemy  ciasto i pozostawiamy bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut. Bułki  smarujemy po raz drugi  i posypujemy solą i kminkiem.

Umieszczamy jedną blachę na najniższej półce piekarnika, drugą na najwyższej i pieczemy przez około 7 minut. Zamieniamy górną blachę z dolną i pieczemy bułki przez kolejne 7 – 10 minut, aby były złociste i lekko chrupiące.

Fastenwähe-bułki-śniadaniowe-domowe

Upieczone bułki studzimy na ruszcie.
* Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodaj masło od samego początku wraz ze wszystkimi innymi składnikami.

Fastenwähe na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

17 thoughts on “Maślane bułki Fastenwähe – karnawałowe pieczywo z Bazylei

  1. Wyglądają bosko! I zamierzam sprawdzić w najbliższym czasie, jak smakują. Na pewno nie będą wyglądały tak wspaniale, ale liczę na to, że będą pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.