Swiss-yeast-home-hole-hole buns

In February Amber Bakery a trip to Switzerland, specifically to Basel. Together we will bake  Fastenwähe - classic carnival butter rolls.

 

Fastenwähe szwajcarskie bułeczki śniadaniowe

Fastenwähe are diamond-shaped with four notches. A special slicer is used to cut the rolls, probably not available here, so I recommend using a sharp knife. After cutting the roll, it stretches to form a characteristic shape.

Before baking, brush the rolls with egg and sprinkle with salt and cumin. After baking, we can cut them and fill them with toppings, just like bagels. They will also be a delicious stand-alone snack or an addition to salads, soups or cheeses.

Fastenwähe - recipe Streusel

Fastenwähe - carnival butter rolls

INGREDIENTS for 12 pieces

CAKE
500 g of fine wheat flour
10 g of salt
10 g of malt extract or honey
15 g of fresh yeast
300 ml of whole milk (3.2% fat)
>170 g butter, cold in pieces

ADDITIONALLY
egg
a tablespoon of milk
5 g of coarse sea salt or Maldon flakes
5 g of cumin seeds

EXECUTION

Pour milk into a bowl, add fresh yeast, salt and honey (or malt extract), mix and add flour. Knead, preferably with a food processor, for 5 minutes, until the ingredients combine. Continue kneading, add the cold butter*, piece by piece, and continue kneading for 5 minutes (low speed). Increase the speed one step and knead for another 5 minutes until the dough is soft. Then we cover the dough and leave it in the bowl of the food processor for about an hour at room temperature.

Fastenwähe-bulki-domowe-pieczywo

Divide the dough into twelve pieces (about 80 g each) and form balls out of them. Then form each ball into an oblong bun with pointed ends. Place them on a baking tray or trays (the ones that will fit in your fridge) lined with baking paper and lightly sprinkled with flour. Cover with a cloth and leave for 30 minutes at room temperature. Then put it in the fridge for another 30 minutes.

Preheat the oven to 230°C.
Place the pieces of dough on two baking sheets lined with baking paper, flatten them slightly with your hand and cut deeply, to the end (as in the picture). We stretch it slightly with our hands so as to separate the cuts.

Fastenwähe-bułki-nacinane-drożdżowe

Mix the egg and milk, grease the dough and leave it uncovered at room temperature for 15 minutes. Lubricate the rolls for the second time and sprinkle with salt and cumin.

Place one sheet on the lowest shelf of the oven, the other on the highest shelf and bake for about 7 minutes. Swap the upper sheet with the lower one and bake the rolls for another 7 - 10 minutes, so that they are golden and slightly crispy.

Fastenwähe-bułki-śniadaniowe-domowe

Cool the baked rolls on the rack.
* If you knead the dough by hand, add the butter from the very beginning along with all other ingredients.

Fastenwähe on blogs:
Acacia blog
Lilies of the valley in the kitchen
Alice's kitchen
Gucio's kitchen
Kitchen door
My little magic
< a href="https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/02/fastenwahe.html">Gardens of Babylon
Family plant based
Secrets of taste
Kitchen privacy

also check

Pain Auvergnat - bread or rolls from the Auvergne region of France

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Homemade buttery pretzels

domowe-maslane-precle

Sourdough rolls with pumpkin puree. Late night breakfast rolls

buleczki-na-zakwasie-z-dyniowym-puree-nocne-sniadaniowe-bulki

Overnight breakfast rolls with buttermilk and grains

nocne-bulki-sniadaniowe-z-maslanka-i-ziarnami

Comments

Anna 2022-02-21 20:16:39

Jakie piękne. Na pewno w Bazylei by Ci ich pozazdrościli. Dziękuję za wspólna lutową wyprawę do Szwajcarii.

Response

Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-02-21 20:19:58

Och jakie one piękne, zgrabniutkie! Bardzo ciekawy i smakowity wypiek. Pozdrawiam serdecznie :)

Response

Konwalie w kuchni 2022-02-21 20:36:07

Przepiękne!
Jak z piekarni. :)

Response

margot 2022-02-21 20:42:48

Wow, jakie piękne, normalnie hipnotyzujące

Response

TajemniceSmaku 2022-02-21 21:47:04

Ojej... dziękuję 🙂

Response

Beata 2022-02-21 20:43:37

Śliczne, kształtne romby!

Response

TajemniceSmaku 2022-02-21 21:46:37

Dziękuję ślicznie 🙂

Response

Adam 2022-02-21 22:03:07

Mistrzostwo !!! jak z profesjonalnej piekarni. Piękne i smakowite. Gratuluję i do kolejnego pieczenia.

Response

TajemniceSmaku 2022-02-21 22:54:23

Jak mi miło 🙂 🙂 🙂 Do kolejnego pieczenia!

Response

Dorota 2022-02-22 16:01:46

Przepięknie Ci się upiekły 🙂 znowu zjadłabym jedną 🙂 Do następnego 🙂

Response

Kamila 2022-02-22 19:38:11

Marzenko, jakie Twoje równiutkie i idealne, napatrzeć się nie mogę!
Bużka!

Response

Kamila 2022-02-22 19:39:50

Anno, przepraszam :)

Response

TajemniceSmaku 2022-02-23 18:39:19

Nic nie szkodzi, raz na jakiś czas mogę być ... Marzenką 😉

Response

Marzena 2022-02-23 14:20:35

Twoje wyglądają jak oryginalne, cudne🙂 I świetna relacja!

Response

TajemniceSmaku 2022-02-23 17:16:59

Dziękuję 🙂 Fajnie tak razem wypiekać 🙂 Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Response

makaron_domowy 2022-03-25 19:48:38

Wyglądają bosko! I zamierzam sprawdzić w najbliższym czasie, jak smakują. Na pewno nie będą wyglądały tak wspaniale, ale liczę na to, że będą pyszne.

Response

TajemniceSmaku 2022-03-31 15:50:53

Będą pyszne i jestem pewna, że będą wyglądały wspaniale 🙂

Response

agrodane 2022-07-18 20:00:04

Dziękuję za bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam

Response

TajemniceSmaku 2022-07-20 10:18:06

Pozdrawiam

Response

add comment

Your email address will not be published.