Fastenwähe - buttery carnival buns. Swiss yeast homemade bread with holes.

A trip to Switzerland, specifically to Basel, in February's Amber Bakery. Together we will bake  Fastenwähe - classic carnival butter rolls.

 

Fastenwähe szwajcarskie bułeczki śniadaniowe

Fastenwähe are diamond-shaped with four notches. A special slicer is used to cut the rolls, probably not available here, so I recommend using a sharp knife. After cutting the roll, it stretches to form a characteristic shape.

Before baking, brush the rolls with egg and sprinkle with salt and cumin. After baking, we can cut them and fill them with toppings, just like bagels. They will also be a delicious stand-alone snack or an addition to salads, soups or cheeses.

Fastenwähe - recipe Streusel

Fastenwähe - carnival butter rolls

INGREDIENTS for 12 pieces

  • CAKE
  • 500 g of fine wheat flour
  • 10g of salt
  • 10 g of malt extract or honey
  • 15 g fresh yeast
  • 300 ml whole milk (3.2% fat)
  • 170 g butter, cold in pieces
  • ADDITIONALLY
  • egg
  • a spoonful of milk
  • 5 g of coarse sea salt or Maldon flakes
  • 5 g cumin seeds
Fastenwähe-bulki-domowe-pieczywo

EXECUTION

  1. Pour milk into a bowl, add fresh yeast, salt and honey (or malt extract), mix and add flour.
  2. Knead, preferably with the help of a food processor, for 5 minutes, until the ingredients combine.
  3. Continuing to knead, add the cold butter*, piece by piece, and continue kneading for 5 minutes (on low speed).
  4. Increase the speed by one step and knead for another 5 minutes until the dough is soft.
  5. Cover the dough and leave it in the bowl for about an hour at room temperature.
  6. Divide the dough into twelve pieces (about 80 g each) and form balls out of them.
  7. We form each ball into an oblong bun with pointed ends.
  8. We put them on a baking sheet or trays (the ones that will fit in the fridge) lined with baking paper and lightly sprinkled with flour.
  9. Cover with a cloth and leave for 30 minutes at room temperature.
  10. Then put it in the fridge for another 30 minutes.
  11. Preheat the oven to 230°C.
  12. Slightly flatten the buns with your hand and cut deep, to the end (as in the picture).
  13. Use your hands slightly to separate the incisions.
  14. Mix the egg and milk, grease the dough and leave it uncovered at room temperature for 15 minutes.
  15. We grease the rolls for the second time and sprinkle with salt and cumin.
  16. Place one baking sheet on the lowest shelf of the oven, the other on the highest shelf and bake for about 7 minutes.
  17. Swap the upper sheet with the lower one and bake the rolls for another 7 - 10 minutes, so that they are golden and slightly crispy.
  18. Cool the baked rolls on the grill.
Fastenwähe-bułki-nacinane-drożdżowe
Fastenwähe-bułki-śniadaniowe-domowe


* If you are kneading the dough by hand, add the butter right away, along with all the ingredients.

Fastenwähe on blogs:
Acacia blog
Lilies of the valley in the kitchen
Alice's kitchen
Gucio's kitchen
Kitchen door
My little magic
< a href="https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2022/02/fastenwahe.html">Gardens of Babylon
Family plant based
Taste secrets
Kitchen privacy

also check

Homemade buttery pretzels

domowe-maslane-precle

Homemade Ciabatta - Italian wheat bread

domowa-ciabatta

Olive rolls - yeast rolls with the addition of olives

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Panuozzo Neapolitan pizza dough sandwiches

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Comments

Anna 2022-02-21 20:16:39

Jakie piękne. Na pewno w Bazylei by Ci ich pozazdrościli. Dziękuję za wspólna lutową wyprawę do Szwajcarii.

Response

Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-02-21 20:19:58

Och jakie one piękne, zgrabniutkie! Bardzo ciekawy i smakowity wypiek. Pozdrawiam serdecznie :)

Response

Konwalie w kuchni 2022-02-21 20:36:07

Przepiękne!
Jak z piekarni. :)

Response

margot 2022-02-21 20:42:48

Wow, jakie piękne, normalnie hipnotyzujące

Response

TajemniceSmaku 2022-02-21 21:47:04

Ojej... dziękuję 🙂

Response

Beata 2022-02-21 20:43:37

Śliczne, kształtne romby!

Response

TajemniceSmaku 2022-02-21 21:46:37

Dziękuję ślicznie 🙂

Response

Adam 2022-02-21 22:03:07

Mistrzostwo !!! jak z profesjonalnej piekarni. Piękne i smakowite. Gratuluję i do kolejnego pieczenia.

Response

TajemniceSmaku 2022-02-21 22:54:23

Jak mi miło 🙂 🙂 🙂 Do kolejnego pieczenia!

Response

Dorota 2022-02-22 16:01:46

Przepięknie Ci się upiekły 🙂 znowu zjadłabym jedną 🙂 Do następnego 🙂

Response

Kamila 2022-02-22 19:38:11

Marzenko, jakie Twoje równiutkie i idealne, napatrzeć się nie mogę!
Bużka!

Response

Kamila 2022-02-22 19:39:50

Anno, przepraszam :)

Response

TajemniceSmaku 2022-02-23 18:39:19

Nic nie szkodzi, raz na jakiś czas mogę być ... Marzenką 😉

Response

Marzena 2022-02-23 14:20:35

Twoje wyglądają jak oryginalne, cudne🙂 I świetna relacja!

Response

TajemniceSmaku 2022-02-23 17:16:59

Dziękuję 🙂 Fajnie tak razem wypiekać 🙂 Pozdrawiam i miłego dnia życzę

Response

makaron_domowy 2022-03-25 19:48:38

Wyglądają bosko! I zamierzam sprawdzić w najbliższym czasie, jak smakują. Na pewno nie będą wyglądały tak wspaniale, ale liczę na to, że będą pyszne.

Response

TajemniceSmaku 2022-03-31 15:50:53

Będą pyszne i jestem pewna, że będą wyglądały wspaniale 🙂

Response

agrodane 2022-07-18 20:00:04

Dziękuję za bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam

Response

TajemniceSmaku 2022-07-20 10:18:06

Pozdrawiam

Response

add comment

Your email address will not be published.