Kandyzowana skórka pomarańczowa, domowa, najlepsza

Kandyzowane skórki pomarańczy ze świeżych i mrożonych skórek

Kandyzowana skórka pomarańczy to świetny dodatek do ciast i deserów. Jest również idealną przyprawą do herbaty lub grzanego wina. Możemy ją również podjadać samą, jak cukierki. Zapakowana w małe słoiczki, przewiązane wstążką lub ozdobnym sznureczkiem będą uroczym i słodkim prezentem.  

kandyzowane pomarańcze bio organiczne ekologiczne

Do przygotowania kandyzowanych skórek używam tylko skórek z owoców ekologicznych, niewoskowanych, które zamawiam w sezonie wprost z sycylijskich plantacji ( incampagna.pl)

SKŁADNIKI

100 g skórki  pomarańczy – waga bez części albedo*

150 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

100 ml wody

szczypta soli

* Albedo, czyli biała cześć skórki pomarańczy zawiera wiele cennych składników odżywczych.  Czasem ją usuwam, czasem nie, zależy to od kilku czynników: czasu, przeznaczenia skórek i grubości warstwy albedo. Czy i jak dużo usuwać ze skórki albedo zdecydujcie sami.  

kandyzowana skórka pomarańczy

WYKONANIE

Skórki pomarańczy (zwykle są to ćwiartki, bo tak obieram owoc) zalewamy wodą do przykrycia. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na noc.  Rano wylewamy wodę i jeżeli chcemy oczyszczamy skórki z białej części, czyli albedo. Następnie kroimy skórki w paski lub w kostkę i ważymy.

Zagotowujemy syrop, najlepiej w szerokim garnku z grubym dnem.  Odmierzamy wodę i cukier proporcjonalnie według podanych składników, czyli na każde 100 g skórki  –  150 g cukru i 100 ml wody. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone skórki, szczyptę soli i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień i pozwalamy skórkom smażyć się tak długo, aż zrobią się szkliste. Co jakiś czas mieszamy i w razie konieczności dodajemy gorącej wody.

Kiedy skórki staną się lekko przezroczyste to znak, że są gotowe. Możemy je chwilę jeszcze pogotować, aż zredukuje się syrop lub gorące wyjąć  z syropu i przełożyć  do wysterylizowanych słoików i od razu zakręcić. Syrop możemy zlać do osobnego słoiczka lub dodać do skórek.  

Kandyzowane skórki pomarańczy przechowuję w słoiczkach w lodówce.  Niedawno otworzyłam ostatni słoiczek skórek z zeszłego roku, przechowały się idealnie.  

Zrobiłam mały eksperyment i zamroziłam skórki. Oczyściłam i pokroiłam skórki w kostkę, wrzuciłam do szczelnego pojemnika i zamroziłam. Gdy nazbierałam cały pojemnik skórek, wtedy bez rozmrażania wrzuciłam je do gara, zalałam wodą, zagotowałam i zostawiłam na noc. Dalej postępuję podobnie, jak przy kandyzowaniu świeżych skórek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.