Kuchnia grecka, greckie historie i siga, siga , czyli grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie...

Duńczycy mają hygge, Hiszpanie swoją mañana, a Grecy, którzy kochają rodziny, morze i święty spokój - SIGA SIGA.

Recenzja książki siga siga kuchni agrecka

Książka Sabiny Francuz "Siga, siga, Smak Grecji na twoim talerzu" to greckie wakacje, doprawione smacznymi anegdotami i ciekawymi historiami.

W książce znajdziemy 80 przepisów zarówno na codzienne szybkie dania, jak i na potrawy z rodzinnych greckich biesiad i tawern. Wiele dań przygotujemy wykorzystując składniki z polskich sklepów, bazarów czy targów. Fawa, keftedes, feta smażona w filo, faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo, hilopites z boczniakami i orzechami, tradycyjny chlebek nadziewany rodzynkami, lody tymiankowe z metaxą... to tylko niektóre greckie przysmaki. Ta książka to smakowita gratka zarówno dla hellenofilów, jak i wszystkich szukających równowagi i spokoju w kulinarnym chaosie.

Melitzanosalata grecka kuchnia książka kulinarna

Czym jest helleński slow life i dlaczego Grecy kochają fasolę? Co wspólnego mają greckie mity z dietą śródziemnomorską? Jaka jest historia najpopularniejszego modelu żywieniowego na świecie i co tak naprawdę się na niego składa? O tym i wielu innych ciekawostkach, anegdotach i historiach przeczytacie w książce Sabiny Francuz, autorki bloga Głodne Kawałki, która od sześciu lat dzieli życie między Kraków i Ateny.

Siga Siga Smak Grecji Kuchnia grecka książka kucharska


"Poznasz też greckie historie, dzięki którym przetrzesz kulinarne szlaki, zbaczając z utartych turystycznych ścieżek. Kąpiąc się w słońcu, posłuchasz ateńskiego gwaru, pokołyszesz na spokojnym Morzu Egejskim, zajrzysz rybakom do kutrów dobijających do brzegów cykladzkich wysp. I zupełnie niepostrzeżenie dopadnie cię siga siga, grecka recepta na szczęście w zwolnionym tempie..."

Smacznego lub – jak mawiają Grecy – καλή όρεξη!

"Siga, siga. Smak Grecji na twoim talerzu" - Sabina Francuz. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Znak, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

Cztery pory roku na Polanie Smaków - Andrzej Polan

cztery-pory-roku-na-polanie-smakow-andrzej-polan

SMAK - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - Książka kulinarna

smak-yotam-ottolenghi-i-ixta-belfrage-ksiazka-kulinarna

Korea - Nie tylko kimchi - 50 inspirujących przepisów

korea-nie-tylko-kimchi-50-inspirujacych-przepisow

Tartine Bread - Chad Robertson - Chleb z najlepszej piekarni świata

tartine-bread-chad-robertson-chleb-z-najlepszej-piekarni-swiata

Komentarze

Marzena 2022-06-01 09:07:58

Kocham Grecję i kocham greckie jedzenie🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-01 10:54:06

Kulinarne greckie wakacje 🙂 Siga, siga

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.