Chłodny i orzeźwiający napój z truskawek, mleka i zielonej herbaty matcha - truskawkowa matcha latte
Zmrożona kostkami lodu truskawkowa matcha latte to idealne orzeźwienie podczas letnich upałów. Napój jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale także łatwy i szybki do zrobienia w domu.
Matcha to drobno zmielony proszek z suszonych liści zielonej herbaty. Herbatę matcha możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata
Dla tych, którzy nie mogą lub nie mogą lub nie piją zwykłego mleka, polecam mleko migdałowe lub owsiane.
Rozdrobnione truskawki z miodem możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać do 3 dni w lodówce, zamknięte np. w słoiku. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się orzeźwiającym napojem przez kolejne dni, nie martwiąc się, że truskawki się zepsują. Jest to również świetny pomysł na przygotowanie napoju dla większą ilość osób. Szykując ogrodowe przyjęcie lub letniego grilla możemy w każdej chwili zaserwować orzeźwiający napój. Wystarczy wtedy tylko przygotować matchę, połączyć w szklance wszystkie składniki i w 5 minut mamy efektowny, zmrożony, kolorowy napój.
SKŁADNIKI na szklankę/słoik
- 100 g truskawek
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha
- 80 ml gorącej wody
- kostki lodu
- mleko, może być roślinne
- Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Do owoców dodajemy miód i rozgniatamy widelcem, jak najdrobniej. Możemy krótko, pulsacyjnie zmiksować. Odstawiamy na bok i zaparzamy matchę.
- Proszek matcha wsypujemy do miseczki i powoli wlewamy gorącą wodę (80°C). Spieniamy płyn za pomocą krótkich i szybkich ruchów. Do spieniania matchy używamy specjalnej bambusowej miotełki - chasen. Jeżeli jej nie posiadamy może to być mała trzepaczka lub ręczny spieniacz do mleka.
- Na dno szklanki lub słoika wlewamy rozdrobnione truskawki. Następnie wypełniamy szklankę kostkami lodu.
- Delikatnie o powoli wlewamy mleko do około 3/4 wysokości szklanki. Jeżeli zależy nam na ładnych warstwach mleko możemy wlewać po wypukłej części małej łyżeczki, trzymanej bezpośrednio nad szklanką.
- Na koniec, taką samą techniką jak mleko wlewamy matchę. Jeżeli zrobimy to ostrożnie i starannie powinny utworzyć się trzy warstwy: truskawkowa, mleczna i herbaciana. Nie przejmujcie się jednak, gdy się nie uda, ponieważ napój przed wypiciem powinno się wymieszać.
Marzena 2022-06-19 11:49:18
Muszę przyznać, że zapowiada się pysznie. Wypróbuję 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-06-23 11:17:13
Na upały idealna 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.