Zielona liściasta sałatka i niebieskie jajka. Wiosenna sałatka - mieszanka sałat i jajka marynowane w klitorii

Jak przygotować niebieskie marynowane jajka?

Aby przygotować niebieskie marynowane jajka, potrzebujemy suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej, znanych również jako kwiaty groszku motylkowego - Butterfly pea tea. Ta herbata ma intensywnie niebieski kolor, który nadaje się doskonale jako naturalny barwnik do napojów, deserów oraz do barwienia chleba.

Podczas przygotowywania ciasta na kolorowy chleb, zdecydowałam się ponownie zaparzyć resztki kwiatów klitorii. Drugi napar wciąż zachował głęboki niebieski kolor, więc postanowiłam dodać do niego łyżkę octu jabłkowego i użyć go do marynowania jajek. Po dwóch godzinach jajka nabrały pięknej niebieskiej barwy.

Jak przygotować prostą i efektowną sałatkę z niebieskimi jajami?

Prosta i efektowna sałatka z niebieskimi jajami to pomysł na danie wielkanocne i nie tylko. Marynowane jaja możemy dodać do sałatki z rukoli, roszponki, szpinaku.
Przyrządzenie sałatki zajmuje kilka minut, wystarczy tylko odpowiednio wcześniej przygotować jajka. Taka sałatka to idealny pomysł, aby na świątecznym stole pojawiło się wesołe, szybkie w przygotowanie i kolorowe danie.

SKŁADNIKI

Niebieskie jajka

  • 5 ugotowanych jajek
  • 15 g klitorii ternateńskiej - suszonych kwiatów groszku motylowego
  • 500 ml wody - wrzątku
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sałatka

  • 2-3 garście zielonych liści - rukola, roszponka, szpinak, sałata
  • 1 szalotka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
zielona sałatka i niebieskie jajka

WYKONANIE

  1. Suszone kwiaty klitorii zalewamy gorącą wodą w temperaturze około 90 °C i odstawiamy na 10-15 minut.
  2. Napar przecedzamy i wlewamy do litrowego słoika, kwiatów nie wyrzucamy.
  3. Do naparu dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i wkładamy do niego obrane ze skorupek jajka.
  4. Jaja marynujemy w lodówce około 1 - 2 godzin.
  5. Następnie odcedzamy jaja.
  6. Obraną szalotkę kroimy w piórka.
  7. Na półmisek wykładamy umyte i obsuszone zielone liście.
  8. Dodajemy posiekaną szalotkę i doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
  10. Dodajemy połówki niebieskich jajek.
  11. Jajka doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  12. Sałatkę podajemy od razu, kiedy wszystkie składniki są świeże i jędrne.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do sałatki zabarwiłam jajka kurze, ale tak samo możemy zabarwić jajka przepiórcze.
  • Byłam niecierpliwa i wyjęłam jajka z marynaty po 2 godzinach. Spróbujcie przetrzymać jaja w marynacie dłużej, w lodówce np przez noc. Powinny wtedy po przekrojeniu być bardziej wybarwione w środku.
  • Kwiatów po naparze nie wyrzucam, zalewam je w dzbanku ponownie wrzątkiem i piję. Do barwienia wykorzystałam dużo kwiatków, kiedy to do przygotowania niebieskiej herbatki wystarczy tylko 4 - 6 kwiatów na 250 ml naparu.

Zobacz również

Wiosenna sałatka - jajka przepiórcze marynowane w buraczkach

jajka-przepiorcze-marynowane-w-buraczkach-wiosenna-salatka

Kolorowe jajka - marynowane Jajka w kolorze niebieskim

kolorowe-jajka-marynowane-jajka-w-kolorze-niebieskim

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół

pieczywo-do-odrywania-drozdzowy-wianek-na-wielkanocny-stol

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.