Wianek z makiem w stylu bagietki Pain D'epi. Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół
Jak zrobić drożdżowy wianek na Wielkanoc?
Pain d'epi to francuska bagietka o kształcie kłosa pszenicy. Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformowałam dwa duże obwarzanki i tuż przed pieczeniem ponacinałam nożyczkami. Nacięte rogi poprzekładałam raz na lewo, raz na prawo i upiekłam. Oto dwa drożdżowe wianki idealne na wielkanocny stół.
Jak wykorzystać drożdżowy wianek na wielkanocnym stole?
Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą lub kolorowymi pisankami. Drożdżowy wianek na wielkanocnym stole to nie tylko dekoracja to również pyszne pieczywo do odrywania, kawałek po kawałku...
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/04/wieniec-bagietkowy-wielkanoc.jpg)
SKŁADNIKI
Zaczyn
- 150 g wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 5 g świeżych drożdży
Ciasto
- Zaczyn
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 30 g maku
- 170 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 8 - 10 g soli
WYKONANIE
- Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 18 - 24 godziny.
- Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
- Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, mak, sól i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem.
- Wyrabiamy 5 - 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny.
- W trakcie wyrastania co 30 minut składamy ciasto.
- Składanie - dłonią zwilżoną wodą chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i nakładamy do środka ciasta. Powtarzamy czynność, 3 - 4 razy ze wszystkich stron.
- Przykrywamy i co 30 minut powtarzamy składanie.
- Po 2 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół.
- Formujemy dwie kule i lekko rozpłaszczamy.
- Z ciasta formujemy dwa duże obwarzanki. Na środku każdej porcji wciskamy kciuk i delikatnie rozciągamy za pomocą palców, aby powiększyć otwór.
- Po uformowaniu obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
- Tuż przed pieczeniem obwarzanki nacinamy taką samą metodą, jak bagietki kłos pszenicy według wzoru.
- Nacinamy w wkoło, nożyczkami pod kątem 45 stopni w odległości 2 - 3 cm.
- Nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo.
- Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 - 12 minut bez pary.
- Studzimy na kratce.
Tagi
bagietkidomowe pieczywodrożdżowe wypiekibajglemakjajkadomowa piekarniaWielkanocpisankistół wielkanocnydekoracja na stółwiosnaZobacz również
Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami
![wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3915-5-960x1440.webp)
Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą
![jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/04/jaja-z-awokada-i-rzezucha.jpg)
Kolorowe jajka - marynowane Jajka w kolorze niebieskim
![kolorowe-jajka-marynowane-jajka-w-kolorze-niebieskim](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3849-960x1440.webp)
Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy
![grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A2719-scaled.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.