Wianek z makiem w stylu bagietki Pain D'epi. Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół
Jak zrobić drożdżowy wianek na Wielkanoc?
Pain d'epi to francuska bagietka o kształcie kłosa pszenicy. Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformowałam dwa duże obwarzanki i tuż przed pieczeniem ponacinałam nożyczkami. Nacięte rogi poprzekładałam raz na lewo, raz na prawo i upiekłam. Oto dwa drożdżowe wianki idealne na wielkanocny stół.
Jak wykorzystać drożdżowy wianek na wielkanocnym stole?
Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą lub kolorowymi pisankami. Drożdżowy wianek na wielkanocnym stole to nie tylko dekoracja to również pyszne pieczywo do odrywania, kawałek po kawałku...
SKŁADNIKI
Zaczyn
Ciasto
WYKONANIE
- Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 18 - 24 godziny.
- Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
- Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, mak, sól i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem.
- Wyrabiamy 5 - 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny.
- W trakcie wyrastania co 30 minut składamy ciasto.
- Składanie - dłonią zwilżoną wodą chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i nakładamy do środka ciasta. Powtarzamy czynność, 3 - 4 razy ze wszystkich stron.
- Przykrywamy i co 30 minut powtarzamy składanie.
- Po 2 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół.
- Formujemy dwie kule i lekko rozpłaszczamy.
- Z ciasta formujemy dwa duże obwarzanki. Na środku każdej porcji wciskamy kciuk i delikatnie rozciągamy za pomocą palców, aby powiększyć otwór.
- Po uformowaniu obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
- Tuż przed pieczeniem obwarzanki nacinamy taką samą metodą, jak bagietki kłos pszenicy według wzoru.
- Nacinamy w wkoło, nożyczkami pod kątem 45 stopni w odległości 2 - 3 cm.
- Nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo.
- Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 - 12 minut bez pary.
- Studzimy na kratce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.