Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Wianek z makiem w stylu bagietki Pain D'epi. Pieczywo do odrywania - drożdżowy wianek na wielkanocny stół

Jak zrobić drożdżowy wianek na Wielkanoc?

Pain d'epi to francuska bagietka o kształcie kłosa pszenicy. Tym razem zamiast bagietek z ciasta uformowałam dwa duże obwarzanki i tuż przed pieczeniem ponacinałam nożyczkami. Nacięte rogi poprzekładałam raz na lewo, raz na prawo i upiekłam. Oto dwa drożdżowe wianki idealne na wielkanocny stół.

Jak wykorzystać drożdżowy wianek na wielkanocnym stole?

Do upieczonych wianków możemy wstawić miseczkę z jajkami, chrzanem, ćwikłą lub kolorowymi pisankami. Drożdżowy wianek na wielkanocnym stole to nie tylko dekoracja to również pyszne pieczywo do odrywania, kawałek po kawałku...


SKŁADNIKI

Zaczyn

Ciasto

WYKONANIE

  1. Dzień przed pieczeniem mieszamy składniki na zaczyn, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 18 - 24 godziny.
  2. Na drugi dzień mieszamy 350 g mąki i 170 g wody, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
  3. Po godzinie dodajemy zaczyn, drożdże rozpuszczone w łyżce wody, mak, sól i wyrabiamy ciasto.
  4. Ciasto najlepiej wyrabiać w mikserze z hakiem.
  5. Wyrabiamy 5 - 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodzić od ścianek misy.
  6. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 2 godziny.
  7. W trakcie wyrastania co 30 minut składamy ciasto.
  8. Składanie - dłonią zwilżoną wodą chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i nakładamy do środka ciasta. Powtarzamy czynność, 3 - 4 razy ze wszystkich stron.
  9. Przykrywamy i co 30 minut powtarzamy składanie.
  10. Po 2 godzinach, kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na pół.
  11. Formujemy dwie kule i lekko rozpłaszczamy.
  12. Z ciasta formujemy dwa duże obwarzanki. Na środku każdej porcji wciskamy kciuk i delikatnie rozciągamy za pomocą palców, aby powiększyć otwór.
  13. Po uformowaniu obwarzanki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
  14. Nagrzewamy piekarnik do 230°C.
  15. Tuż przed pieczeniem obwarzanki nacinamy taką samą metodą, jak bagietki kłos pszenicy według wzoru.
  16. Nacinamy w wkoło, nożyczkami pod kątem 45 stopni w odległości 2 - 3 cm.
  17. Nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo.
  18. Pieczemy przez pierwsze 8 minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 - 12 minut bez pary.
  19. Studzimy na kratce.

Zobacz również

Wielkanocne brioszki, francuskie drożdżowe pieczywo brioche à tête

wielkanocne-brioszki-francuskie-drozdzowe-pieczywo-brioche-a-tete

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Kolorowe jajka - marynowane Jajka w kolorze niebieskim

kolorowe-jajka-marynowane-jajka-w-kolorze-niebieskim

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.