Pyszne drożdżowe bułeczki nadziane ricottą z pomarańczami i kruszonką. Miękkość, puszystość i wyjątkowy smak w jednym. Domowe drożdżówki z kremowym nadzieniem, owocami i chrupiącą kruszonką
Jak przygotować domowe drożdżówki nadziane ricottą i pomarańczami, które zachwycą Twoje podniebienie i staną się ulubionym elementem śniadania lub popołudniowej kawki?
Domowe drożdżowe bułeczki nadziane delikatną ricottą, soczystymi pomarańczami i obsypane słodką kruszonką. Ich miękka, puszysta struktura i wyjątkowy smak sprawią, że staną się ulubionym elementem słodkiego śniadania czy popołudniowej kawki. Dzięki prostemu przygotowaniu, domowe drożdżówki to prawdziwa gratka dla podniebienia i doskonały pomysł na słodki początek dnia.
![Bułeczki drożdżowe z ricottą pomarańczami i kruszonką](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3676-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
Zaczyn
- 200 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
Ciasto
- zaczyn
- 80 g masła
- 2 jaja
- 500 g mąki typ 500
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 - 2 pomarańcze
- 250 g serka ricotta
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
Kruszonka
- 30 g mąki
- 30 g cukru
- 30 g masła
WYKONANIE
- Przygotowujemy zaczyn. Mleko wlewamy do miski, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i mieszamy.
- Przykrywamy zaczyn i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
- Przygotowujemy ciasto. Masło roztapiamy i studzimy.
- Do zaczynu dodajemy mąkę, jaja, sól, mieszamy i przez około 5 minut wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem.
- Kiedy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski dodajemy stopniowo roztopione i przestudzone masło.
- Wyrabiamy dalej, aż ciasto wchłonie masło i będzie elastyczne i gładkie.
- Przykrywamy miskę i pozostawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około godzinę.
- W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.
- W miseczce mieszamy widelcem 1 jajko z budyniem i cukrem pudrem.
- Do masy jajecznej dodajemy ricottę i otarta skórkę z cytryny, mieszamy, odstawiamy.
- Pomarańcze myjemy, obsuszamy i kroimy w plastry, w razie konieczności pozbywamy się pestek.
- Składniki kruszonki umieszczamy w misce i wyrabiamy palcami na kruszonkę. Miskę z kruszonką możemy odstawić do lodówki.
- Wyrośnięte drożdżowe ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie lekko pięścią.
- Dzielimy ciasto na 12 porcji, z których formujemy kulki.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
- Każdą kulę lekko rozpłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Kiedy bułeczki wyrosną, w każdej robimy wgłębienie, możemy to zrobić denkiem szklanki, obtoczonym mąką.
- Bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
- Wgłębienia w bułeczkach wypełniamy ricottą.
- Na wierzch każdej bułki układamy plaster pomarańczy.
- Na koniec posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 -30 minut.
- Przestudzone bułki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
![czerwone pomarańcze](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3192-960x1440.webp)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeżeli masz pewność, że pomarańcze pochodzą z ekologicznej uprawy dodaje je do bułek ze skórką. Jeżeli nie, to albo ją odpowiednio umyj, sparz, wyszoruj... albo po prostu obierz.
- Możesz obłożyć bułki czerwonokrwistymi pomarańczami, tak jak ja lub innymi, pomarańczowymi. ważne aby były smaczne i soczyste.
- Pomarańcze możesz zastąpić kumkwatami lub cytrynami, też będzie pysznie.
Zobacz również
Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką
![buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4492-960x1440.webp)
Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy
![chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1466-960x1440.webp)
Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami
![zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/02/5X9A4441-960x1440.webp)
Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha
![cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz17.jpg)
Magazyn energii 2024-04-12 14:33:10
Super przepis, na pewno skorzystam :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-04-13 13:10:27
Dziękuję i polecam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.