Rozkoszuj się wyśmienitymi cynamonowymi bułeczkami z dodatkiem słodkich borówek. Idealne na śniadanie lub jako smakowity deser. Spróbuj tego prostego przepisu i delektuj się już dziś!
Cynamonowe bułeczki możemy przygotować na wiele sposobów, w różnych foremkach i z różnymi dodatkami. Wcześniej upiekłam odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu, wyszły idealne i bardzo pyszne.

Tym razem potrzebowałam ciasto bardziej podzielne i takie do ręki. Świetnym rozwiązaniem okazała się foremka do muffinek. Przygotowałam więc z papieru do pieczenia papilotki, aby łatwiej było wyjąć z foremki każdą bułeczkę.

Ciasto z nadzieniem zrolowałam, podzieliłam za pomocą nitki (może to być nić dentystyczna) na 12 części i włożyłam do papierowych foremek. Upiekłam i proszę, dwanaście cudownie pachnących bułek, porządnie nadzianych owocami. Pycha, następnym razem spróbuję z jagodami, mam kilka porcji zamrożonych.

SKŁADNIKI
ZASMAŻKA - TANGZHONG
- 15 g mąki pszennej typ 500
- 25 ml mleka
- 25 ml wody
CIASTO
- 125 ml letniego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej typ 500
- 2 g soli
- 35 g cukru
- 2 duże jajka
- 40 ml letniej wody (w razie potrzeby)
- 50 g miękkiego masła
NADZIENIE
- 50 g masła roztopionego
- 80 g cukru trzcinowego
- 5 g mielonego cynamonu
- spora szczypta mielonego kardamonu
- 500 g borówek amerykańskich
WYKONANIE
TANGZHONG
- W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu mąkę, mleko i wodę.
- Mieszamy rózgą, aż powstanie gęsta pasta.
- Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia.

CIASTO
- Mieszamy mleko i drożdże, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
- Do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier i mieszankę drożdżową, tangzhong, mieszamy na wolnych obrotach.
- Dodajemy jaja i wyrabiamy nadal na niskich obrotach od 3 do 5 minut lub do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Gdy ocenimy, że ciasto jest zbyt suche dodajemy stopniowo wodę, maksymalnie 40 ml.
- Zwiększamy obroty na średnie i stopniowo dodajemy kawałek po kawałku masło. Miksujemy, aż ciasto je dobrze wchłonie, około 5 minut.
- Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 - 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

CYNAMONKI
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na prostokąt o bokach około 40 x 50 cm.
- Smarujemy ciasto roztopionym masłem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem.
- Na całej powierzchni rozkładamy owoce borówki amerykańskiej, część zostawiamy na wierzch.
- Zwijamy ciasto delikatnie i w miarę ciasno w rulon, zaczynając od dłuższego boku.
- Przygotowujemy, najlepiej samodzielnie papierowe papilotki do muffinek.
- Wałek ciasta dzielimy ostrym nożem lub za pomocą nitki na 12 równych plastrów.
- Każdy kawałek - ostrożnie bo kulki borówek potrafią uciekać - umieszczamy w papierowej papilotce, a następnie w foremce na muffinki. Na wierzch rozkładamy pozostałe owoce.
- Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ciasto około 35 minut lub do momentu przyrumienienia.
- Upieczone bułeczki wyjmujemy chwytając za krawędzie/rogi papierowych foremek i układamy na kratce, aby przestygły.
- Możemy serwować lekko ciepłe, ale przestudzone i posypane cukrem pudrem smakują równie wyśmienicie.
Zobacz również
Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.