Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem. Szybki obiad lub kolacja z piekarnika

Czarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna.

Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a dzięki temu, że po ugotowaniu zachowuje swój kształt, oprócz właściwości smakowych posiada również wizualne. Czarne "kulki" soczewicy interesująco i wyglądają, i smakują w połączeniu z zupą dyniową lub właśnie z pieczonym batatem.


SKŁADNIKI

  • 2 bataty
  • 100 g suchej soczewicy beluga
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy (1 łyżka do batatów, 1 łyżka do soczewicy)
  • 50 g świeżego jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili - świeża posiekana lub suszona, ilość wg uznania
  • 100 g sera feta

WYKONANIE

Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości.

W rondelku zagotowujemy wodę. Wypłukana i odsączoną na sicie soczewicę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 30 - 45 minut. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli chcemy posolić soczewicę robimy to pod koniec gotowania.

Na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekaną cebulę, posiekany jarmuż i starty lub zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy solą i chili. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy ugotowaną soczewicę, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, jednak nie przesadzajmy z solą ponieważ feta jest bardzo słona.

Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę posypujemy soczewicą z patelni i kruszymy na wierzch ser feta. Całość możemy dodatkowo skropić oliwą z oliwek.

Smacznego!

Kategorie

ObiadyPrzekąski

Zobacz również

Pieczone bataty z pesto z jarmużu, fetą i pestkami granatu

pieczone-bataty-z-jarmuzowym-pesto-feta-i-pestkami-granatu

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

pieczona-dynia-z-szalwia-pieczarkami-z-feta-i-pomidorami

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Pieczone warzywa z serem camembert

pieczone-warzywa-z-serem-camembert

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.