
Czarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna.
Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a dzięki temu, że po ugotowaniu zachowuje swój kształt, oprócz właściwości smakowych posiada również wizualne. Czarne "kulki" soczewicy interesująco i wyglądają, i smakują w połączeniu z zupą dyniową lub właśnie z pieczonym batatem.
SKŁADNIKI
2 bataty
100 g suchej soczewicy beluga
200 ml wody
2 łyżki oliwy (1 łyżka do batatów, 1 łyżka do soczewicy)
50 g świeżego jarmużu
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
chili - świeża posiekana lub suszona, ilość wg uznania
100 g sera feta
WYKONANIE
Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości.
W rondelku zagotowujemy wodę. Wypłukana i odsączoną na sicie soczewicę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 30 - 45 minut. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli chcemy posolić soczewicę robimy to pod koniec gotowania.
Na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekaną cebulę, posiekany jarmuż i starty lub zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy solą i chili. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy ugotowaną soczewicę, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, jednak nie przesadzajmy z solą ponieważ feta jest bardzo słona.
Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę posypujemy soczewicą z patelni i kruszymy na wierzch ser feta. Całość możemy dodatkowo skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
Tagi
fetaprzepisy wegetariańskiejarmużpomysł na szybkie daniebatatydanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskapieczone batatysoczewicaczarna soczewicasoczewica belugapomysł na szybki obiadobiad w godzinęobiad w 60 minutZobacz również
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

Zielona uczta: wiosna lato - Nigel Slater

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.