Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem. Szybki obiad lub kolacja z piekarnika
Czarna soczewica beluga, nazwą nawiązuje do czarnego kawioru (kawior z jesiotra Belugi), do którego to wizualnie jest podobna.
Czarnej soczewicy przed gotowaniem nie trzeba moczyć , a dzięki temu, że po ugotowaniu zachowuje swój kształt, oprócz właściwości smakowych posiada również wizualne. Czarne "kulki" soczewicy interesująco i wyglądają, i smakują w połączeniu z zupą dyniową lub właśnie z pieczonym batatem.
SKŁADNIKI
- 2 bataty
- 100 g suchej soczewicy beluga
- 200 ml wody
- 2 łyżki oliwy (1 łyżka do batatów, 1 łyżka do soczewicy)
- 50 g świeżego jarmużu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- chili - świeża posiekana lub suszona, ilość wg uznania
- 100 g sera feta
WYKONANIE
Bataty myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 40 minut lub do miękkości.
W rondelku zagotowujemy wodę. Wypłukana i odsączoną na sicie soczewicę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 30 - 45 minut. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli chcemy posolić soczewicę robimy to pod koniec gotowania.
Na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekaną cebulę, posiekany jarmuż i starty lub zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy solą i chili. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy ugotowaną soczewicę, mieszamy i zdejmujemy z patelni. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy, jednak nie przesadzajmy z solą ponieważ feta jest bardzo słona.
Bataty podajemy na ciepło. Każdą połówkę posypujemy soczewicą z patelni i kruszymy na wierzch ser feta. Całość możemy dodatkowo skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.