Sałatka z komosą ryżową, szparagami i groszkiem. Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - ser feta - pyszne i chrupiące chipsy z batatów
Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Bardzo smaczne są takie krótko gotowane i zblanszowane, są wtedy jędrne i chrupiące.
Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych, słodkich i chrupiących chipsów z batatów doda charakteru sałatce zarówno wizualnego, jak i smakowego.
SKŁADNIKI
CHIPSY Z BATATÓW
SAŁATKA
WYKONANIE
CHIPSY Z BATATÓW
- Bataty ze skórką myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
- Plastry batatów obtaczamy w oliwie, soli i chili.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C góra - dół.
- Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypiekły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.
SAŁATKA
- Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Na wrzątek wrzucamy szparagi i gotujemy około 3 do 5 minut (czas zależy od grubości warzywa), po czym łyżką cedzakową wyjmujemy je i przekładamy do wody z lodem. Następnie kroimy szparagi na kawałki.
- Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
- W misce mieszamy ugotowaną komosę ryżową, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, kawałki szparagów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na wierzch wykładamy kawałki fety i chipsy z batatów.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.