Sałatka z komosą ryżową, szparagami i groszkiem. Pyszne i chrupiące chipsy z batatów
Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Bardzo smaczne są takie krótko gotowane i zblanszowane, są wtedy jędrne i chrupiące.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/06/Sałatka-quinoa-szparagi-feta-chipsy-z-batatów-595x858.jpg)
Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych, słodkich i chrupiących chipsów z batatów doda charakteru sałatce zarówno wizualnego, jak i smakowego.
SKŁADNIKI
CHIPSY Z BATATÓW
- 1 - 2 bataty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- chili suszone
SAŁATKA
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g zielonego groszku - mrożony lub świeży
- 100 g ser feta pokrojony w kostkę
- 1 szalotka pokrojona w piórka
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej - czarna quinoa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
WYKONANIE
CHIPSY Z BATATÓW
- Bataty ze skórką myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
- Plastry batatów obtaczamy w oliwie, soli i chili.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C góra - dół.
- Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypiekły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.
SAŁATKA
- Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Na wrzątek wrzucamy szparagi i gotujemy około 3 do 5 minut (czas zależy od grubości warzywa), po czym łyżką cedzakową wyjmujemy je i przekładamy do wody z lodem. Następnie kroimy szparagi na kawałki.
- Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
- W misce mieszamy ugotowaną komosę ryżową, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, kawałki szparagów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na wierzch wykładamy kawałki fety i chipsy z batatów.
Tagi
obiadkolacjaprzekąskasałatkafetaquinoaprzepisy wegetariańskielunchboxkomosa ryżowaszparagisezon na szparagibatatyzielony groszekZobacz również
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową
![salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Sałatka-z-hummusem-góra.jpg)
Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...
![salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/słoik-wek-sałatka-komosa-feta-buraki-595x858.jpg)
Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...
![salatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-serem-feta-rukola-pomidorkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/sałatka-jaglana-awokado-595x860.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.