Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

Sałatka z komosą ryżową, szparagami i groszkiem. Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - ser feta - pyszne i chrupiące chipsy z batatów

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Bardzo smaczne są takie krótko gotowane i zblanszowane, są wtedy jędrne i chrupiące.

Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym groszkiem i serem feta stanowią pyszne, zdrowe danie, zarówno na śniadanie, jak i na lunch. Dodatek intensywnie pomarańczowych, słodkich i chrupiących chipsów z batatów doda charakteru sałatce zarówno wizualnego, jak i smakowego.


SKŁADNIKI

CHIPSY Z BATATÓW

  • 1 - 2  bataty
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • chili suszone

SAŁATKA

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g zielonego groszku  - mrożony lub świeży
  • 100 g ser feta pokrojony w kostkę
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej - czarna quinoa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

CHIPSY Z BATATÓW

  1. Bataty ze skórką myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
  2. Plastry batatów obtaczamy w oliwie, soli i chili.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C góra - dół.  
  4. Bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypiekły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność  i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.

SAŁATKA

  1. Zielone szparagi blanszujemy. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, szparagi oczyszczamy i odkrawamy twarde końce. Przygotowujemy miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Na wrzątek wrzucamy szparagi i gotujemy około 3 do 5 minut (czas zależy od grubości warzywa),  po czym łyżką cedzakową wyjmujemy je i przekładamy do wody z lodem. Następnie kroimy szparagi na kawałki.
  2. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
  3. W misce mieszamy ugotowaną komosę ryżową, posiekaną szalotkę, odsączony groszek, kawałki szparagów, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Na wierzch wykładamy kawałki fety i chipsy z batatów.

Zobacz również

Buraczana kasza gryczana z groszkiem i fetą

buraczana-kasza-gryczana-z-groszkiem-i-feta

Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

bataty-z-czarna-soczewica-beluga-z-serem-feta-i-jarmuzem

Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami

salatka-amarantus-z-feta-groszkiem-awokado-i-rzodkiewkami

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową

salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.