Pyszna, zdrowa i szybka do przygotowania sałatka. Amarantus, zielony groszek, rzodkiewka, awokado i feta. świetny pomysł na śniadanie do pracy
Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście i pędy amarantusa na surowo a z nasion wyrabiali kaszę i mąkę.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Sałatka-amarantusowa-595x868.jpg)
Maleńkie ziarna amarantusa są bogatym źródłem białka, witaminy B6 oraz składników mineralnych: cynku, potasu i wapnia.
Również młode bordowe liście amarantusa, choć trudno dostępne, stanowią nie tylko ozdobę talerza, ale także źródło cennych wartości odżywczych.
Składniki na słoik o pojemności 1 l
- 4 - 5 łyżek ugotowanych nasion amarantusa
- 4 - 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g sera feta
- 1/2 awokado
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- garść mikro liści amarantusa
- Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach.
- W garnuszku zagotowujemy wodę i wsypujemy opłukany amarantus w proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła pozostałą wodę.
- Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Zielony groszek, jeśli używamy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
- Do słoika wykładamy ostudzoną kaszę, dodajemy groszek, pokrojoną w kawałki rzodkiewkę, szczypior. Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy kostki sera feta i kawałki awokado, skrapiamy pozostałą oliwą, nie mieszamy. Na koniec obficie dekorujemy listkami amarantusa.
Zobacz również
Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...
![salatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-serem-feta-rukola-pomidorkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/sałatka-jaglana-awokado-595x860.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem
![salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/5X9A8407-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.