Pyszna, zdrowa i szybka do przygotowania sałatka. Amarantus, zielony groszek, rzodkiewka, awokado i feta. świetny pomysł na śniadanie do pracy
Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście i pędy amarantusa na surowo a z nasion wyrabiali kaszę i mąkę.
Maleńkie ziarna amarantusa są bogatym źródłem białka, witaminy B6 oraz składników mineralnych: cynku, potasu i wapnia.
Również młode bordowe liście amarantusa, choć trudno dostępne, stanowią nie tylko ozdobę talerza, ale także źródło cennych wartości odżywczych.
Składniki na słoik o pojemności 1 l
- 4 - 5 łyżek ugotowanych nasion amarantusa
- 4 - 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g sera feta
- 1/2 awokado
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
- garść mikro liści amarantusa
- Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach.
- W garnuszku zagotowujemy wodę i wsypujemy opłukany amarantus w proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła pozostałą wodę.
- Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Zielony groszek, jeśli używamy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
- Do słoika wykładamy ostudzoną kaszę, dodajemy groszek, pokrojoną w kawałki rzodkiewkę, szczypior. Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy kostki sera feta i kawałki awokado, skrapiamy pozostałą oliwą, nie mieszamy. Na koniec obficie dekorujemy listkami amarantusa.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.