Pyszna, zdrowa i szybka do przygotowania sałatka. Amarantus, zielony groszek, rzodkiewka, awokado i feta. świetny pomysł na śniadanie do pracy

Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście i pędy amarantusa na surowo a z nasion wyrabiali kaszę i mąkę.


Maleńkie ziarna amarantusa są bogatym źródłem białka, witaminy B6 oraz składników mineralnych: cynku, potasu i wapnia.

Również młode bordowe liście amarantusa, choć trudno dostępne, stanowią nie tylko ozdobę talerza, ale także źródło cennych wartości odżywczych.

Składniki na słoik o pojemności 1 l

  • 4 - 5 łyżek ugotowanych nasion amarantusa
  • 4 - 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g sera feta
  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • garść mikro liści amarantusa
>WYKONANIE
  1. Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach.
  2. W garnuszku zagotowujemy wodę i wsypujemy opłukany amarantus w proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła pozostałą wodę.
  3. Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Ser feta kroimy w kostkę.
  5. Zielony groszek, jeśli używamy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
  6. Do słoika wykładamy ostudzoną kaszę, dodajemy groszek, pokrojoną w kawałki rzodkiewkę, szczypior. Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy kostki sera feta i kawałki awokado, skrapiamy pozostałą oliwą, nie mieszamy. Na koniec obficie dekorujemy listkami amarantusa.

Zobacz również

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...

salatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-serem-feta-rukola-pomidorkami

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

salatka-z-hummusem-czyli-z-czym-mozna-jesc-hummus

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

salatka-z-awokado-zapieczonym-z-lososiem-i-jajkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.