Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami

Pyszna, zdrowa i szybka do przygotowania sałatka. Amarantus, zielony groszek, rzodkiewka, awokado i feta. świetny pomysł na śniadanie do pracy

Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście i pędy amarantusa na surowo a z nasion wyrabiali kaszę i mąkę.


Maleńkie ziarna amarantusa są bogatym źródłem białka, witaminy B6 oraz składników mineralnych: cynku, potasu i wapnia.

Również młode bordowe liście amarantusa, choć trudno dostępne, stanowią nie tylko ozdobę talerza, ale także źródło cennych wartości odżywczych.

Składniki na słoik o pojemności 1 l

  • 4 - 5 łyżek ugotowanych nasion amarantusa
  • 4 - 5 łyżek groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g sera feta
  • 1/2 awokado
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz
  • garść mikro liści amarantusa
>WYKONANIE
  1. Ziarna amarantusa płuczemy zimną wodą na sitku o bardzo drobnych oczkach.
  2. W garnuszku zagotowujemy wodę i wsypujemy opłukany amarantus w proporcji 2 : 1. Kaszę gotujemy przez 15-20 minut, potem przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby wchłonęła pozostałą wodę.
  3. Awokado obieramy, kroimy w cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Ser feta kroimy w kostkę.
  5. Zielony groszek, jeśli używamy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić na sitku, na około 10 minut.
  6. Do słoika wykładamy ostudzoną kaszę, dodajemy groszek, pokrojoną w kawałki rzodkiewkę, szczypior. Całość skrapiamy 1 łyżką oliwy i octem balsamicznym, doprawiamy pieprzem, delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy kostki sera feta i kawałki awokado, skrapiamy pozostałą oliwą, nie mieszamy. Na koniec obficie dekorujemy listkami amarantusa.

Zobacz również

Buraczana kasza gryczana z groszkiem i fetą

buraczana-kasza-gryczana-z-groszkiem-i-feta

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...

salatka-z-kaszy-jaglanej-z-awokado-serem-feta-rukola-pomidorkami

Zupa z zielonego groszku z fetą i chili

zupa-z-zielonego-groszku-z-feta-i-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.