Sałatka z białej - niepalonej kaszy gryczanej
Biała kasza gryczana to niepalona kasza wytwarzana z łuskanych nasion gryki. Jest delikatniejsza w smaku od gryki palonej. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i jest doskonałym źródłem energii na cały dzień.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/buraczana-kasza-595x858.jpg)
Buraczana kasza gryczana to nic innego, jak sałatka na zimno z kaszy i buraków z dodatkiem chrupiącego zielonego groszku, świeżych ziół i sera fety.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/5X9A0740-595x893.jpg)
SKŁADNIKI
200 g kaszy gryczanej białej niepalonej (suchej)
500 g upieczonych lub ugotowanych czerwonych buraków
200 g groszku zielonego mrożonego
150 - 200 g sera feta
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/5X9A0726-595x893.jpg)
WYKONANIE
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, według wskazówek na opakowaniu, studzimy. Ugotowane lub upieczone i przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić do odsączenia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior siekamy.
Do kaszy dodajemy starte buraki, cebulę, groszek, cześć świeżych ziół, skrapiamy oliwą zmieszaną z octem balsamicznym. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę serwujemy na zimno, na wierzch każdej porcji kruszymy ser feta, posypujemy świeżymi ziołami. Możemy dodatkowo skropić oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!
Rondel de Buyer Linia Affinity - TGhome - współpraca
Tagi
bez glutenudanie wegetariańskiekasza gryczanakasza gryczana białakasza gryczana niepalonadanie z kaszysałatka z kaszydanie bezglutenoweZobacz również
Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami
![salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/Sałatka-z-Quinoa-awokado-suszone-pomidory-595x858.jpg)
Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu
![makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-soba-grzybki-shimey.webp)
Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej
![czekoladowe-brownie-z-baklazanem-i-chili-wedlug-jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/baklazanowe-brownie-jarzynovej.webp)
Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką
![zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/zapiekana-dynia-z-trawa-cytrynowa-595x896.jpg)
Przepyszna mikstura 2020-01-14 11:13:25
dziękuję za INSPIRACJĘ - wspaniałe kolory, smaki i to, co lubię w bajkowym połączeniu. Oczy jedzą i żołądek się cieszy, tym bardziej, że kaszę uwielbiam... A dodatkowym plusem jest WENA to prób zmieniania kaszy na inną przy tym reszta zostaje bez zmian - super
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-15 00:23:16
Cieszę się, że udało mi się zainspirować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.