Sałatka z białej - niepalonej kaszy gryczanej
Biała kasza gryczana to niepalona kasza wytwarzana z łuskanych nasion gryki. Jest delikatniejsza w smaku od gryki palonej. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i jest doskonałym źródłem energii na cały dzień.
Buraczana kasza gryczana to nic innego, jak sałatka na zimno z kaszy i buraków z dodatkiem chrupiącego zielonego groszku, świeżych ziół i sera fety.
SKŁADNIKI
200 g kaszy gryczanej białej niepalonej (suchej)
500 g upieczonych lub ugotowanych czerwonych buraków
200 g groszku zielonego mrożonego
150 - 200 g sera feta
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
1 czerwona cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz
WYKONANIE
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, według wskazówek na opakowaniu, studzimy. Ugotowane lub upieczone i przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zielony groszek, jeśli użyjemy mrożonego, wystarczy wrzucić na sitko, przelać ciepłą wodą z kranu i pozostawić do odsączenia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior siekamy.
Do kaszy dodajemy starte buraki, cebulę, groszek, cześć świeżych ziół, skrapiamy oliwą zmieszaną z octem balsamicznym. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę serwujemy na zimno, na wierzch każdej porcji kruszymy ser feta, posypujemy świeżymi ziołami. Możemy dodatkowo skropić oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!
Rondel de Buyer Linia Affinity - TGhome - współpraca
Przepyszna mikstura 2020-01-14 11:13:25
dziękuję za INSPIRACJĘ - wspaniałe kolory, smaki i to, co lubię w bajkowym połączeniu. Oczy jedzą i żołądek się cieszy, tym bardziej, że kaszę uwielbiam... A dodatkowym plusem jest WENA to prób zmieniania kaszy na inną przy tym reszta zostaje bez zmian - super
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-15 00:23:16
Cieszę się, że udało mi się zainspirować 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.