Kulki z sera feta w sezamie, truskawki macerowane w miodzie i occie balsamicznym oraz mix sałat. Letnia sałatka w greckim stylu, pełna smakowych niespodzianek.
Do przygotowania serowych kulek możemy wykorzystać ser sałatkowy typu feta, najlepszy jednak będzie prawdziwy ser feta.
Grecki ser feta (nazwa chroniona geograficznie) to oryginalny ser sałatkowy charakteryzujący się pikantnym i słonym smakiem, dużą kremowością i kruchością. Polecany do sałatek, zapiekania w cieście filo, zapiekanek, jajecznicy, z grilla, czy polany oliwą.
Inspiracją do przygotowania tej sałatki był przepis greckiego szefa Dimitrosa Anastasopoulosa z książki "Czas na Grecję". W swoje wersji szef Dimitros do marynaty dodał Metaxę, a zamarynowane truskawki zapiekał 5 minut w piekarniku. Trochę zmodyfikowałam przepis i pominęłam brandy, które zastąpiłam octem balsamicznym, truskawki natomiast podałam surowe.
SKŁADNIKI
Marynata
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
Sałatka
- 500 g truskawek
- 150 g sera sałatkowego feta lub typu feta
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka miodu
- 20 g sezamu białego i czarnego
- 1 opakowanie miksu sałat
- świeży tymianek
- kilka krążków czerwonej cebuli
WYKONANIE
- Truskawki myjemy, obsuszamy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki.
- Mieszamy wszystkie składniki marynaty.
- Ćwiartki truskawek delikatnie mieszamy z marynatą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
- Ser, jogurt, miód i pieprz miksujemy lub rozgniatamy widelcem.
- Masę serową wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie formujemy kulki z masy serowej i obtaczamy je w sezamie.
- Na półmisku rozkładamy miks sałat, ćwiartki truskawek i serowe kulki.
- Dodajemy krążki cebuli i świeży tymianek.
- Sałatkę skrapiamy marynatą, która powstała po maceracji truskawek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.