Ukryj menu
Boże Narodzenie

Idealne potrawy na

Boże Narodzenie

Sałatka z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini

Sałatka z zielonych liści, pieczonych batatów z chrupiącą ciecierzycą, sosem tahini i suszoną żurawiną. Sałatka z sezamowym sosem, batatami i cieciorką - przepis z książki Ziemniak, wyznanie miłości

Przepis na sałatkę z zielonych liści, pieczonych batatów i ciecierzycy to prawdziwy hit! Ta sałatka świetnie pasuje na obiad lub kolację, jak też jako dodatek do innych dań.  Idealnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs.

Sałatka z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini

Przepis na sałatkę z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini pochodzi z książki Iny-Janine Johansen Ziemniak, wyznanie miłości.

Składniki podaję za książkowym przepisem, jedynie sos tahini rozcieńczyłam dodatkowo sokiem z cytryny zamiast wody, bo lubię kwaśniejsze dresingi. Składniki na 4 - 6 porcji, w zależności od przeznaczenia dania.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Pokrojone w grube kostki bataty mieszamy z oliwą, wędzoną papryką, kuminem, chili i solą gruboziarnista.
  2. Przyprawione bataty rozkładamy w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 20 - 30 minut.
  3. Bataty pieczemy do miękkości, dobrze jest obracać kostki podczas pieczenia.
  4. Upieczone bataty zdejmujemy z blachy na półmisek i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.
  6. Dobrze odsączone ziarna ciecierzycy przesypujemy na blachę po batatach, na której zostały przyprawy i tłuszcz po pieczeniu.
  7. W razie potrzeby skrapiamy dodatkowo oliwą i pieczemy w 180°C przez około 20 minut, aż ciecierzyca zrobi się lekko chrupka.
  8. Przygotowujemy sos tahini. Pastę tahini mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym i startym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą. W razie gdy konsystencja będzie jeszcze za gęsta sos rozcieńczamy wodą lub sokiem z cytryny, wg uznania i smaku.
  9. Na kilku mniejszy talerzach lub jednym dużym półmisku rozkładamy zielone liście.
  10. Na liściach rozkładamy pieczone bataty, ciecierzycę i posypujemy żurawiną.
  11. Sos podajemy w osobnej miseczce lub polewamy sałatkę tuż przez serwowaniem.

Kategorie

ObiadyPrzekąski

Zobacz również

Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem

salatka-z-ziemniakami-ciecierzyca-i-morskimi-szparagami-czyli-solirodem

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Talarki z batatów z kozim serem, orzechami pekan i żurawiną

talarki-z-batatow-z-kozim-serem-orzechami-pekan-i-zurawina

Komentarze

Sylwia 2023-04-21 11:18:43

Nie robiłam jeszcze takiej. Zapowiada sie smacznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-21 12:22:07

Polecam, to bardzo pyszna sałatka 🙂

Odpowiedz

Honorata 2023-04-28 12:49:02

Fajny połączenie smaków, coś dla mnie. :) Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-29 08:55:23

Sałatka jest pyszna, polecam i pozdrawiam

Odpowiedz

Marcelina 2023-05-01 15:22:11

Ostatnio bardzo polubiłam się z batatami, także już czuję się skuszona. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-01 23:49:02

Cieszę się 😉

Odpowiedz

Asia 2023-05-17 15:22:52

Warto spróbować. Osobiście nigdy takiej nie robiłam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-05-23 11:27:36

Warto! To bardzo smaczna sałatka 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.