Sałatka z zielonych liści, pieczonych batatów z chrupiącą ciecierzycą, sosem tahini i suszoną żurawiną. Sałatka z sezamowym sosem, batatami i cieciorką - przepis z książki Ziemniak, wyznanie miłości
Przepis na sałatkę z zielonych liści, pieczonych batatów i ciecierzycy to prawdziwy hit! Ta sałatka świetnie pasuje na obiad lub kolację, jak też jako dodatek do innych dań. Idealnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs.
Przepis na sałatkę z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini pochodzi z książki Iny-Janine Johansen Ziemniak, wyznanie miłości.
Składniki podaję za książkowym przepisem, jedynie sos tahini rozcieńczyłam dodatkowo sokiem z cytryny zamiast wody, bo lubię kwaśniejsze dresingi. Składniki na 4 - 6 porcji, w zależności od przeznaczenia dania.
SKŁADNIKI
- 1 kg batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonej i mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka mielonego kuminu - kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki papryczki chili w płatkach lub mielonej
- 1 łyżka soli gruboziarnistej lub w płatkach
- 1 puszka lub słoik ciecierzycy w zalewie
- 200 g zielonych liści, np. mieszanka jarmużu, szpinaku, rukoli, sałat, itp
- spora garść suszonej żurawiny
- 100 ml tahini
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- sól
WYKONANIE
- Pokrojone w grube kostki bataty mieszamy z oliwą, wędzoną papryką, kuminem, chili i solą gruboziarnista.
- Przyprawione bataty rozkładamy w jednej warstwie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C na 20 - 30 minut.
- Bataty pieczemy do miękkości, dobrze jest obracać kostki podczas pieczenia.
- Upieczone bataty zdejmujemy z blachy na półmisek i odstawiamy do wystudzenia.
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.
- Dobrze odsączone ziarna ciecierzycy przesypujemy na blachę po batatach, na której zostały przyprawy i tłuszcz po pieczeniu.
- W razie potrzeby skrapiamy dodatkowo oliwą i pieczemy w 180°C przez około 20 minut, aż ciecierzyca zrobi się lekko chrupka.
- Przygotowujemy sos tahini. Pastę tahini mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym i startym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą. W razie gdy konsystencja będzie jeszcze za gęsta sos rozcieńczamy wodą lub sokiem z cytryny, wg uznania i smaku.
- Na kilku mniejszy talerzach lub jednym dużym półmisku rozkładamy zielone liście.
- Na liściach rozkładamy pieczone bataty, ciecierzycę i posypujemy żurawiną.
- Sos podajemy w osobnej miseczce lub polewamy sałatkę tuż przez serwowaniem.
Sylwia 2023-04-21 11:18:43
Nie robiłam jeszcze takiej. Zapowiada sie smacznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-21 12:22:07
Polecam, to bardzo pyszna sałatka 🙂
Odpowiedz
Honorata 2023-04-28 12:49:02
Fajny połączenie smaków, coś dla mnie. :) Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-29 08:55:23
Sałatka jest pyszna, polecam i pozdrawiam
Odpowiedz
Marcelina 2023-05-01 15:22:11
Ostatnio bardzo polubiłam się z batatami, także już czuję się skuszona. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-01 23:49:02
Cieszę się 😉
Odpowiedz
Asia 2023-05-17 15:22:52
Warto spróbować. Osobiście nigdy takiej nie robiłam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-05-23 11:27:36
Warto! To bardzo smaczna sałatka 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.