Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem. Chaat masala z ziemniakami, ciecierzycą i solirodem - sałatka na ciepło lub danie obiadowe

Soliród (Salicornia) to botaniczny rodzaj sukulentów halofitów – roślin, które rosną i tolerują słoną wodę. Jest to roślina o mięsistych pędach, podobna do skrzypu. Pochodzi z plaż i słonych bagien w Europie, Azji, Afryce Południowej i Ameryce Północnej.

Soliród jest bardzo bogaty w błonnik, białko i minerały. Ponieważ ma kontakt ze słoną wodą jest słony w smaku. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu lub zblanszowaniu. Bardzo dobrze komponuje się w sałatkach lub jako dodatek do ryb i skorupiaków.

sałatka ziemniaczana ze szparagami morskimi chaat masala

SKŁADNIKI

CHAAT MASALA

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mango w proszku (amchur)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego

SAŁATKA

  • 4 łyżki oleju do smażenia i zaprawiania
  • 500 g ziemniaków z cienką skórką,
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 100 g soliród
  • 1/2 cytryny, pokrojonej w ósemki

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy przyprawę chaat masala. W miseczce lub w słoiku mieszamy do połączenia wszystkie składniki przyprawy, odstawiamy.
  2. Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w 1 cm kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu dwie łyżki oleju.
  4. Wrzucamy ziemniaki, smażymy około 15 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
  5. Podczas smażenia co jakiś czas mieszamy, następnie przekładamy do dużej miski.
  6. Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju na patelni i podsmażamy ciecierzycę.
  7. Smażymy około 3 -5 minut, aż będzie gorąca i zacznie się lekko złocić.
  8. Dodajemy podsmażona ciecierzycę do ziemniaków.
  9. W średnim rondlu zagotujemy wodę w, wrzucamy soliród i gotujemy 1- 2 minuty. Odcedzamy, i dodajemy do ziemniaków i ciecierzycy.
  10. Dodajemy cześć chaat masala do sałatki, skrapiamy odrobiną oleju i wyciskamy sok z kilku kawałków cytryny.
  11. Całość delikatnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pozostałą mieszanką chaat masala i ewentualnie sokiem z cytryny.
  12. Podajemy na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.
soliród szparagi morskie salicornia

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Chaat masala z salicornią, ziemniakami i ciecierzycą. Przepis na sałatkę, inspiracja - Meera Sodha.
  • Soliród Roślina ta, zbierana głównie na słonych bagnach, jest naturalnie słona i bardzo chrupiąca.
  • Szparagi morskie dostępne są w sprzedaży, najczęściej na stoiskach rybnych od wiosny do lata.
  • Amchur, czyli mango w proszku to niezwykle pachnąca przyprawa o cierpkim smaku. Możemy nią zastąpić w kuchni cytrynę lub kwasek. Jej dodatek ożywia smak potraw nadając im wyrazistości. Świetnie komponuje się z rybami, kurczakiem oraz potrawami wegetariańskimi. Idealna do sosów, zup i curry. Amchur, czyli mango proszku, a także mielony kumin, imbir, możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Zobacz również

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Sałatka z batatów z chrupiącą ciecierzycą i sosem tahini

salatka-z-batatow-z-chrupiaca-ciecierzyca-i-sosem-tahini

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.