Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem. Chaat masala z ziemniakami, ciecierzycą i solirodem - sałatka lub danie obiadowe
Soliród (Salicornia) to botaniczny rodzaj sukulentów halofitów – roślin, które rosną i tolerują słoną wodę. Jest to roślina o mięsistych pędach, podobna do skrzypu. Pochodzi z plaż i słonych bagien w Europie, Azji, Afryce Południowej i Ameryce Północnej.
Soliród jest bardzo bogaty w błonnik, białko i minerały. Ponieważ ma kontakt ze słoną wodą jest słony w smaku. Można go spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu lub zblanszowaniu. Bardzo dobrze komponuje się w sałatkach lub jako dodatek do ryb i skorupiaków.

SKŁADNIKI
CHAAT MASALA
SAŁATKA
WYKONANIE
- Przygotowujemy przyprawę chaat masala. W miseczce lub w słoiku mieszamy do połączenia wszystkie składniki przyprawy, odstawiamy.
- Ziemniaki ze skórką myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w 1 cm kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu dwie łyżki oleju.
- Wrzucamy ziemniaki, smażymy około 15 minut, aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
- Podczas smażenia co jakiś czas mieszamy, następnie przekładamy do dużej miski.
- Rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju na patelni i podsmażamy ciecierzycę.
- Smażymy około 3 -5 minut, aż będzie gorąca i zacznie się lekko złocić.
- Dodajemy podsmażona ciecierzycę do ziemniaków.
- W średnim rondlu zagotujemy wodę w, wrzucamy soliród i gotujemy 1- 2 minuty. Odcedzamy, i dodajemy do ziemniaków i ciecierzycy.
- Dodajemy cześć chaat masala do sałatki, skrapiamy odrobiną oleju i wyciskamy sok z kilku kawałków cytryny.
- Całość delikatnie mieszamy, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy pozostałą mieszanką chaat masala i ewentualnie sokiem z cytryny.
- Podajemy na ciepło, ale na zimno jest również bardzo smaczna.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Chaat masala z salicornią, ziemniakami i ciecierzycą. Przepis na sałatkę, inspiracja - Meera Sodha.
- Soliród Roślina ta, zbierana głównie na słonych bagnach, jest naturalnie słona i bardzo chrupiąca.
- Szparagi morskie dostępne są w sprzedaży, najczęściej na stoiskach rybnych od wiosny do lata.
Amchur – co to jest i do czego się go używa?
Amchur to proszek z suszonych, jeszcze zielonych mango, który w kuchni indyjskiej jest niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Ma charakterystyczny kwaskowaty smak, który dodaje świeżości i głębi wielu daniom. Amchur jest często wykorzystywany w daniach takich jak curry, marynaty, a także w popularnych przekąskach.
Co ciekawe, amchur stanowi alternatywę dla cytryny czy limonki, wnosząc do potraw delikatny owocowy aromat i lekko kwaśny posmak. Jest także jednym ze składników tradycyjnych mieszanek przypraw, jak np. garam masala. Jego zastosowanie jest szerokie, a dzięki swojej charakterystycznej kwasowości stanowi ważny element smakowy w kuchni indyjskiej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.