Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe.
Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów.
SKŁADNIKI
FASZEROWANE CEBULE
300 g mięsa mielonego
500 g średniej wielkości czerwonych cebul
garść listków świeżego majeranku lub łyżeczka suszonego
3 -5 ziaren jałowca
1/2 szklanki tartego parmezanu lub innego tego typu sera
sól, pieprz
SOS
100 ml wina czerwonego wytrawnego
50 ml octu winnego czerwonego
50 ml koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sambal oelek*
30 g orzechów włoskich łuskanych
sól, pieprz
1 łyżka oleju
WYKONANIE
Cebulę obieramy, odcinamy kawałek z góry i wydrążamy środek. Wydrążone cebule odkładamy na bok, a środki bardzo drobno siekamy. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, na oleju, dodajemy orzechy, wino, ocet, sambal oelek i miód. Gotujemy, aż sos się trochę zredukuje, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mielone doprawiamy posiekanym majerankiem, rozgniecionym w moździerzu jałowcem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki.
Faszerujemy je mięsem, układamy pojedynczo w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez około 20 minut. Sprawdzamy czubkiem ostrego noża czy cebule są już lekko miękkie. Następnie całość posypujemy serem i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Inspiracja - Tomasz Jakubiak - "Jakubiak lokalnie" - Kuchnia +
*Przecier z bardzo ostrych papryczek chili, możemy zastąpić inną ostrą przyprawa w ilości nam odpowiadającej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.