Wielkanocne zajączki - kruche ciasteczka z cynamonem. Maślane ciasteczka cynamonowe zajączki
Przepis na ciasteczka pochodzi ze starego zeszytu pewnej Pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie.
Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście...
Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta .
SKŁADNIKI
Dodatkowo
WYKONANIE
Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło możemy zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw „mokry piasek”.
Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii, wodę i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, pieczemy około 10-12 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.