![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Cynamonowe-ciasteczka-króliczki-960x643.jpg)
Przepis na ciasteczka pochodzi ze starego zeszytu pewnej Pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie.
Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście...
Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta .
SKŁADNIKI
500g mąki
80g cukru pudru
2 żółtka
250g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cynamonu
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo do posypania:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE
Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło możemy zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw „mokry piasek”.
Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii, wodę i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, pieczemy około 10-12 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Zobacz również
Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka
![rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/karnawalowe-rozetki.jpg)
Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem
![tymiankowe-tartaletki-z-awokado-przepiorczym-jajem-i-lososiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/tymiankowe-tartaletki-2.jpg)
Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka
![galareta-wielkanocna-baba-z-kurczaka-i-indyka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/galareta-baba-wielkanocna-z-kurczaka-i-indyka.jpg)
Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe
![waniliowe-kruche-ciasteczka-budyniowe](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz3-4-960x622.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.