
Przepis na ciasteczka pochodzi ze starego zeszytu pewnej Pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie.
Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście...
Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta .
SKŁADNIKI
500g mąki
80g cukru pudru
2 żółtka
250g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cynamonu
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo do posypania:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
WYKONANIE
Do suchych składników dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło możemy zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw „mokry piasek”.
Dodajemy żółtka, ekstrakt z wanilii, wodę i zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, pieczemy około 10-12 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!
Zobacz również
Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

Galareta Wielkanocna Baba z kurczaka i indyka

Waniliowe kruche ciasteczka budyniowe

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.