Cytrynowe kluseczki lekkie jak chmurka według Rozkosznego
![leniwe kluski cytrynowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/leniwe-rozkoszne-595x858.jpg)
Przepis na cytrynowe leniwe pochodzi z książki Michała Korkosza Rozkoszne. Jest to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne.
Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki... jest pysznie i rozkosznie!
![serowe leniwe cytrynowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/leniwe-rozkoszne-1-595x858.jpg)
SKŁADNIKI na 2 - 3 porcje
CIASTO
250 g twarogu
1 duże jajko
1 łyżeczka startej skorki cytryny
1 łyżka cukru
50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby
POSYPKA
4 łyżki panko* lub bułki tartej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
25 g masła
WYKONANIE
CIASTO
W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę. Z ciasta formujemy dwa wałki o długości około 30 cm i kroimy po skosie na kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy połowę klusek na wrzątek i kiedy wypłyną na powierzchnię po 2 -3 minutach wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo gotujemy kolejna porcję klusek. Gotowe kluski rozkładamy na talerze i okraszamy posypką z panko.
POSYPKA
Na średniej patelni prażymy panko lub tartą bułkę do zrumienienia. Posypujemy cukrem i po minucie dodajemy sól i masło. Smażymy, często mieszając, aż składniki się połączą.
Smacznego!
* Co to jest panko? Panko to japońska panierka w formie płatków przygotowana z białego chleba bez skórki. Panko to odpowiednik bułki tartej, z tym że jest delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Panierkę panko możemy zakupić w większych sklepach na stoisku z orientalną żywnością lub w sieci m.in. w Kuchnie Świata
Tagi
danie wegetariańskiekluskikuchnie światapanierka pankoprzepis z książkirozkoszny michał korkoszrozkoszneleniwecytrynowe kluskikuchnia polskaZobacz również
Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą
![serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0236-960x1440.webp)
Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni
![kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/06/5X9A2609-scaled.webp)
Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką
![zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/zapiekana-dynia-z-trawa-cytrynowa-595x896.jpg)
Leniwe z makiem z fasolką i chrupiącą szalotką
![leniwe-z-makiem-z-fasolka-i-chrupiaca-szalotka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/10/leniwe-z-koperkiewm-i-makiem-sielskie-smaki-595x896.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.