Książka "Cztery pory roku na Polanie Smaków" - Andrzeja Polana - recenzja
Andrzej Polan - osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator zabiera nas w niepowtarzalną kulinarną w podróż po Polsce.
Książka Cztery pory roku na Polanie Smaków zawiera przepisy na wyśmienite dania z lokalnych składników. Wszystkie potrawy przygotowane są w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku. Każda pora roku niesie ze sobą inne smaki, więc gotowanie w zgodzie z rytmem natury jest zdrowe, ale także fascynujące.
![recenzja książki Cztery pory roku polana smaków Andrzej Polan](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/cztery-Pory-roku-na-polanie-smakow-Anrzej-Polan-2-595x896.jpg)
Cztery pory roku na Polanie Smaków Andrzeja Polana to wyśmienita, kulinarna podróż po Polsce. Tradycyjne smaki kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Przepisy przeplatają się wspomnieniami i opowieściami autora. Książka podzielona jest na cztery rozdziały: zimę, wiosnę, lato i jesień.
![Książka Cztery pory roku polana smaków Andrzej Polan](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/cztery-pory-roku-na-polanie-smakow-Anrzej-Polan-1-595x896.jpg)
Zima. Swoją podróż kulinarną przez cztery pory roku Andrzej Polan rozpoczyna od Zakopanego. Góralskie jadło to między innymi rozgrzewające dania z kociołka lub z grilla. Przygotujemy między innymi kociołek z kaszą i wędzonym boczkiem oraz bogracz z wieprzowiną. Na grillu upieczemy kołacz krakowski, a także jagnięcinę z jabłkami i boczkiem. W tym rozdziale nie zabraknie dań wigilijnych oraz lokalnych przysmaków, takich jak kwaśnica i kawoł ciula z żyntycą.
Wiosna. W poszukiwaniu wiosny udamy się na Mazowsze. Już na wstępie jest kwieciście i pachnąco - syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z lilaka oraz z pędów sosny. Na deser kruche z czekoladą i rabarbarem oraz ciasto z truskawkami. Wiosną na straganach króluje młodość: sałata masłowa, rzodkiewki, młoda kapusta, szparagi, botwinka czy młody szczaw. Dla kucharza to istny raj, więc przygotujemy zupę z sałaty masłowej, wiosenny bigos, szczawiową z naleśnikiem po rusku lub botwinkową z lodami z maślanki i chrzanu.
Lato, czyli czas relaksu i podróży, tym razem kamperem. Co proponuje na Polan na polanie? Rosół z ogniska, łososia marynowanego w soku z rabarbaru, tuńczyka z pomidorami i śliwkami, dorsza w maśle z fasolką i solirodem.
Jesień. Złota polska jesień, czas wyjątkowy, radosny, a jednocześnie nostalgiczny. Ta pora roku to dynie, grzyby, kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Przygotujemy soliankę z łososiem, zupę rydzową z sokiem z kiszonej kapusty, gołąbki z kaszą i grochem, śledzia w gąskach, a na deser maślankową cottę z winogronami.
![Kuchnia regionalna Cztery pory roku polana smaków Andrzej Polan](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/cztery-Pory-roku-na-polanie-smakow-Anrzej-Polan-3-595x896.jpg)
Tak smakuje Polska - kraj, który ma nam do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. Biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile. Sezonowo!
Cztery pory roku na polanie smaków - Andrzej Polan
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Słowne, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki
Kategorie
KsiążkiTagi
recenzja książkiksiążka kulinarnaksiążka kucharskakuchnia polskałatwe przepisykuchnia regionalnaZobacz również
Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung
![domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4991-960x1440.webp)
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz
![nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1852-960x1440.webp)
Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor
![ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_1285-960x1440.webp)
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo
![kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0720-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.