Książka "Cztery pory roku na Polanie Smaków" - Andrzeja Polana - recenzja
Andrzej Polan - osobowość telewizyjna, ale przede wszystkim doświadczony szef kuchni i restaurator zabiera nas w niepowtarzalną kulinarną w podróż po Polsce.
Książka Cztery pory roku na Polanie Smaków zawiera przepisy na wyśmienite dania z lokalnych składników. Wszystkie potrawy przygotowane są w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku. Każda pora roku niesie ze sobą inne smaki, więc gotowanie w zgodzie z rytmem natury jest zdrowe, ale także fascynujące.
Cztery pory roku na Polanie Smaków Andrzeja Polana to wyśmienita, kulinarna podróż po Polsce. Tradycyjne smaki kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Przepisy przeplatają się wspomnieniami i opowieściami autora. Książka podzielona jest na cztery rozdziały: zimę, wiosnę, lato i jesień.
Zima. Swoją podróż kulinarną przez cztery pory roku Andrzej Polan rozpoczyna od Zakopanego. Góralskie jadło to między innymi rozgrzewające dania z kociołka lub z grilla. Przygotujemy między innymi kociołek z kaszą i wędzonym boczkiem oraz bogracz z wieprzowiną. Na grillu upieczemy kołacz krakowski, a także jagnięcinę z jabłkami i boczkiem. W tym rozdziale nie zabraknie dań wigilijnych oraz lokalnych przysmaków, takich jak kwaśnica i kawoł ciula z żyntycą.
Wiosna. W poszukiwaniu wiosny udamy się na Mazowsze. Już na wstępie jest kwieciście i pachnąco - syrop z kwiatów czarnego bzu, syrop z lilaka oraz z pędów sosny. Na deser kruche z czekoladą i rabarbarem oraz ciasto z truskawkami. Wiosną na straganach króluje młodość: sałata masłowa, rzodkiewki, młoda kapusta, szparagi, botwinka czy młody szczaw. Dla kucharza to istny raj, więc przygotujemy zupę z sałaty masłowej, wiosenny bigos, szczawiową z naleśnikiem po rusku lub botwinkową z lodami z maślanki i chrzanu.
Lato, czyli czas relaksu i podróży, tym razem kamperem. Co proponuje na Polan na polanie? Rosół z ogniska, łososia marynowanego w soku z rabarbaru, tuńczyka z pomidorami i śliwkami, dorsza w maśle z fasolką i solirodem.
Jesień. Złota polska jesień, czas wyjątkowy, radosny, a jednocześnie nostalgiczny. Ta pora roku to dynie, grzyby, kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Przygotujemy soliankę z łososiem, zupę rydzową z sokiem z kiszonej kapusty, gołąbki z kaszą i grochem, śledzia w gąskach, a na deser maślankową cottę z winogronami.
Tak smakuje Polska - kraj, który ma nam do zaoferowania prawdziwe kulinarne cuda. Biesiaduj z przyjaciółmi i smakuj chwile. Sezonowo!
Cztery pory roku na polanie smaków - Andrzej Polan
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Słowne, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.