![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/01/Pianka-jogurtowo-mandarynkowa-595x858.jpg)
Obłędnie pyszny deser, delikatny i bardzo lekki . Dzięki jogurtowi jest dużo lżejszy od pianek przygotowywanych na śmietanie, a sok z mandarynek sprawia, że deser jest w smaku wyjątkowy i orzeźwiający.
Aby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowy charakter deseru warto go zaserwować z flambirowanymi pomarańczami z tymiankiem.
Składniki
PIANKA
300 ml soku z mandarynek lub pomarańczy
300 g jogurtu naturalnego
30 g cukru
1,5 łyżeczki agar*
FILETY Z POMARAŃCZY Z TYMIANKIEM
1 łyżeczka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 suszonego)
2 duże pomarańcze
2 łyżki brązowego cukru
30 ml alkoholu pomarańczowego np. Cointreau
WYKONANIE
100 ml soku z mandarynek lub pomarańczy, cukier i agar gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy, dodajemy pozostały sok z mandarynek i jogurt, mieszamy i przelewamy do małych miseczek. Schładzamy w lodówce.
Pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
W małym rondelku podgrzewamy sok, cukier i tymianek. Kiedy płyn lekko się zredukuje dodajemy filety z pomarańczy i podgrzewamy na dużym ogniu. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy.
Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku .
Smacznego!
* Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny delikatnie chwiejny.
Tagi
deserpomarańczemandarynkijogurtflambirowanieprzepisy z jogurtemprzepis na zdrowy deseralkoholdeser z owocamitymianekagardeser jogurtowypiankaCointreaulekki deserZobacz również
Śniadanie lub deser - jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą
![sniadanie-lub-deser-jogurt-z-pieczonymi-sliwkami-i-granola](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/10/pieczone-sliwki-jogurt-granola-595x858.jpg)
Deser w słoiczkach - agrest, jogurt, chia i czekolada
![deser-w-sloiczkach-agrest-jogurt-chia-i-czekolada](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Deser-agrest-jogurt-chia-i-czekolada-595x862.jpg)
Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie
![mini-pankejki-na-kefirze-z-truskawkami-macerowanymi-w-miodzie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/5X9A7953-3-960x1440.webp)
Panna cotta z mleka kokosowego i agaru z owocami granatu
![panna-cotta-z-mleka-kokosowego-i-agaru-z-owocami-granatu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/01/panna-cotta-kokosowa-z-granatem-595x858.jpg)
Dorota Owczarek 2019-03-20 19:27:03
Ale super pomysł, może zrobię 🙂 w tym tygodniu jeszcze 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-03-22 22:31:47
... to ja też 😉 Pianka jest przepyszna, muszę robić z podwójnej porcji 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.