Delikatna pomarańczowa pianka z jogurtem, flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem
Obłędnie pyszny deser, delikatny i bardzo lekki . Dzięki jogurtowi jest dużo lżejszy od pianek przygotowywanych na śmietanie, a sok z mandarynek sprawia, że deser jest w smaku wyjątkowy i orzeźwiający.
Aby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowy charakter deseru warto go zaserwować z flambirowanymi pomarańczami z tymiankiem.
Składniki
PIANKA
- 300 ml soku z mandarynek lub pomarańczy
- 300 g jogurtu naturalnego
- 30 g cukru
- 1,5 łyżeczki agar*
FILETY Z POMARAŃCZY Z TYMIANKIEM
- 1 łyżeczka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 suszonego)
- 2 duże pomarańcze
- 2 łyżki brązowego cukru
- 30 ml likieru pomarańczowego np. Cointreau
100 ml soku z mandarynek lub pomarańczy, cukier i agar gotujemy około 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia lekko studzimy, dodajemy pozostały sok z mandarynek i jogurt, mieszamy i przelewamy do małych miseczek. Schładzamy w lodówce.
Pomarańcze filetujemy - ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
W małym rondelku podgrzewamy sok, cukier i tymianek. Kiedy płyn lekko się zredukuje dodajemy filety z pomarańczy i podgrzewamy na dużym ogniu. Nie mieszamy, tylko delikatnie potrząsamy rondelkiem. Pod koniec dolewamy alkohol i podpalamy.
Deser możemy serwować w miseczkach w których się chłodziły, albo wyjąć z miseczek na talerzyki. Piankę podajemy z przestudzonym sosem pomarańczowym i gałązką tymianku .
Smacznego!
* Ilość agaru zależy od zaleceń producenta, jednak nie należy przesadzić z ilością agaru, deser powinien być aksamitny delikatnie chwiejny.
Dorota Owczarek 2019-03-20 19:27:03
Ale super pomysł, może zrobię 🙂 w tym tygodniu jeszcze 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-03-22 22:31:47
... to ja też 😉 Pianka jest przepyszna, muszę robić z podwójnej porcji 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.