Domowe kiszonki które leczą - Ewa Sypnik - Pogorzelska i Magdalena Jarzynka - Jendrzejewska - Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku.
Domowe Kiszonki, które leczą to książka autorstwa Ewy Sypnik - Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki - Jendrzejewskiej, dyplomowanych dietetyczek z powołania i założycielek Poradni Dietetycznej Dietosfera.
Kiszenie warzyw i owoców to jeden z najstarszych i naturalnych sposobów przedłużania ich żywotności. Obecnie fermentacja stała się bardzo popularna, a nawet modna. Kiszonki to bogactwo witamin, składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Fermentacja nie jest skomplikowanym procesem, a do przygotowania kiszonek nie potrzebujemy wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. Teoretycznie kisić może każdy!
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/domowe-kiszonki-które-leczą-595x858.jpg)
Autorki na wstępnie wyjaśniają na czym polega proces fermentacji oraz czym różni się kiszenie od kwaszenia. Opisują dobroczynne i prozdrowotne właściwości kiszonek, a także kto nie powinien ich jeść. W książce znajdziemy wiele wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa. Od najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej kiszonych ogórków, kapusty, buraków do eksperymentów z cebulą, cukinią, dynią, czy selerem korzeniowym. Oprócz receptur warzywnych mamy również przepisy na kiszone owoce, takie jak jabłka, śliwki i cytryny. Każdy przepis wzbogacony jest o pomysły na wykorzystanie konkretnej kiszonki.
Domowe kiszonki, które leczą to praktyczny przewodnik pełen wiedzy, pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Polecam wszystkim, którzy lubią nowe smaki i eksperymenty w kuchni, a przede wszystkim tym, którzy chcą zadbać o prawidłową dietę i zdrowie.
Dziękuję wydawnictwu RM za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Tagi
kiszonkidomowe kiszonkidzika fermentacjarecenzja książkiksiazka kulinarnazdrowy fermentksiążka kucharskadomowe kiszonki które lecząZobacz również
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.
![kiszenie-i-fermentacja-z-dr-ewa-dabrowska-domowe-sposoby](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/kieszenie-i-fermentacja-z-dabrowska-595x858.jpg)
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków
![czerwone-kimchi-z-kapusty-pekinskiej-i-buraczkow](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/czerwone-kimchi-z-burakiem-595x858.jpg)
Kiszone rzodkiewki z imbirem, liściem limonki kafir, kurkumą
![kiszone-rzodkiewki-z-imbirem-lisciem-limonki-kafir-kurkuma](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/06/5X9A6345-960x1470.webp)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.