Kiszenie i fermentacja. Domowe sposoby - dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska - recenzja książki
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby. Książka dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. Naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych, dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa.
W książce znajdziemy:
- porady dotyczące wyboru produktów do kiszenia i w czym je najlepiej kisić,
- przepisy na domowe kiszonki z warzyw i owoców
- porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy peklowane jajka,
- przepisy na kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie.
Wśród ciekawych przepisów na kiszonki warto wyróżnić: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, a dokładniej kiszone skórki z ananasa. Dla mnie ciekawostką jest przepis na fermentowany ketchup i salsę. W sezonie pomidorowym przygotuję i podzielę się z Wami przepisem i opinią.
Książka zawiera nie tylko przepisy na fermentowane dania, ale również pomysły, jak gotowe kiszonki wykorzystać w kuchni.
Kiszonki wliczają się do zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Kiszonki to potrawy pełne życia, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu na stałe. Wystarczy dobrej jakości produkt i prosty przepis, by dostarczyć sobie bioaktywnej, żywej żywności!
Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt.
Książka "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby" dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska - Wydawnictwo WAM - egzemplarz recenzencki
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.