Kiszenie i fermentacja. Domowe sposoby - dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska - recenzja książki
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby. Książka dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. Naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych, dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa.
![kieszenie i fermentacja z dąbrowską](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/kieszenie-i-fermentacja-z-dabrowska-595x858.jpg)
W książce znajdziemy:
- porady dotyczące wyboru produktów do kiszenia i w czym je najlepiej kisić,
- przepisy na domowe kiszonki z warzyw i owoców
- porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy peklowane jajka,
- przepisy na kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie.
Wśród ciekawych przepisów na kiszonki warto wyróżnić: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, a dokładniej kiszone skórki z ananasa. Dla mnie ciekawostką jest przepis na fermentowany ketchup i salsę. W sezonie pomidorowym przygotuję i podzielę się z Wami przepisem i opinią.
![kieszenie i fermentacja z dąbrowską](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/kieszenie-i-fermentacja-z-dabrowska-domowe-sposoby-595x858.jpg)
Książka zawiera nie tylko przepisy na fermentowane dania, ale również pomysły, jak gotowe kiszonki wykorzystać w kuchni.
Kiszonki wliczają się do zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Kiszonki to potrawy pełne życia, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu na stałe. Wystarczy dobrej jakości produkt i prosty przepis, by dostarczyć sobie bioaktywnej, żywej żywności!
![kieszenie i fermentacja z dąbrowską](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/kieszenie-i-fermentacja-z-dr-dabrowska--595x858.jpg)
Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt.
Książka "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby" dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska - Wydawnictwo WAM - egzemplarz recenzencki
Tagi
kiszonkidomowe przetworydomowe kiszonkifermentacjarecenzja książkiksiążka kulinarnaksiążka kucharskasłoiki na zimęprzetwory na zimęZobacz również
OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner
![octy-sekrety-fermentacji-i-przepisy-magdalena-mildner](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A4891-2-595x893.webp)
Domowe kiszonki które leczą
![domowe-kiszonki-ktore-lecza](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/domowe-kiszonki-które-leczą-595x858.jpg)
Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis
![ogorki-kiszone-tradycyjny-prosty-przepis](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/07/5X9A4776-960x1440.webp)
Kiszone rzodkiewki z miodem - domowe kiszonki
![kiszone-rzodkiewki-z-miodem-domowe-kiszonki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/06/5X9A6212-2-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.