Ukryj menu

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

KOMENTARZE

Kiszenie i fermentacja. Domowe sposoby - dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska - recenzja książki

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby. Książka dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. Naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych, dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa.

kieszenie i fermentacja z dąbrowską

W książce znajdziemy:

  • porady dotyczące wyboru produktów do kiszenia i w czym je najlepiej kisić,
  • przepisy na domowe kiszonki z warzyw i owoców
  • porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy peklowane jajka,
  • przepisy na kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie.

Wśród ciekawych przepisów na kiszonki warto wyróżnić: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka i cytryny, kiszone rzodkiewki i kiszony ananas, a dokładniej kiszone skórki z ananasa. Dla mnie ciekawostką jest przepis na fermentowany ketchup i salsę. W sezonie pomidorowym przygotuję i podzielę się z Wami przepisem i opinią.

kieszenie i fermentacja z dąbrowską

Książka zawiera nie tylko przepisy na fermentowane dania, ale również pomysły, jak gotowe kiszonki wykorzystać w kuchni.

Kiszonki wliczają się do zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Kiszonki to potrawy pełne życia, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu na stałe. Wystarczy dobrej jakości produkt i prosty przepis, by dostarczyć sobie bioaktywnej, żywej żywności!

kieszenie i fermentacja z dąbrowską

Dla miłośników koncepcji żywienia dr Ewy Dąbrowskiej do przepisów dodane są cenne informacje, na jakim etapie postu lub diety można wykorzystać fermentowany produkt.

Książka "Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby" dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska - Wydawnictwo WAM - egzemplarz recenzencki

Kategorie

Książki

Zobacz również

Ale ferment! Kiszonki, zakwasy - dania wspierające Twój mikrobiom

ale-ferment-kiszonki-zakwasy-i-przepisy-na-dania-wspierajace-twoj-mikrobiom-veronika-szejk-michal-bator

Korea - Nie tylko kimchi - 50 inspirujących przepisów

korea-nie-tylko-kimchi-50-inspirujacych-przepisow

Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

czerwone-kimchi-z-kapusty-pekinskiej-i-buraczkow

Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung

domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.