Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Korea - Nie tylko kimchi - 50 inspirujących przepisów

KOMENTARZE

Książka Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim "Korea. Nie tylko kimchi" - 50 inspirujących przepisów z koreańskiej kuchni

Zgodnie z koreańskim przysłowiem, jeśli masz kimchi i ryż, to masz gotowy posiłek.

Koreańska kuchnia to nie tylko kimchi. Tajemnica tej kuchni kryje się w kontrastach smaków, kolorów, tekstur i temperatur. To "wystawny pokaz fajerwerków" dla wszystkich zmysłów, jednak kimchi stanowi w nim wspólny mianownik. Wielu Koreańczyków zdaje się mieć obsesje na punkcie kimchi, średnio jedzą około stu gramów dziennie.

korea nie tylko kimchi książka kucharska kulinarna

Autorki książki, siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Serwują w niej koreańskie potrawy w najlepszym wydaniu, dlatego stanowi obowiązkowy punkt na mapie każdego europejskiego smakosza dań z kuchni świata.

Dzięki książce Korea - Nie tylko kimchi nauczycie się pewnych trików i sposobów, jak przygotować własne kimchi z kapusty pekińskiej, rzodkwi, ogórka, dyni, białej kapusty, marchwi, ostryg i żeńszenia.

Oprócz przepisów na rozmaite kimchi w książce znajdziecie również pomysły na potrawy z dodatkiem kimchi oraz inne koreańskie dania nie tylko z kimchi. Zaskoczeniem dla mnie jest receptura na "Kimchitini", czyli drink z wermutu, sake i ... kimchi.

Kimchi przygotowuję dość często i z różnych składników, ale i tak znalazłam w książce wiele nowych pomysłów i inspiracji na kolejne kiszonki. "Kimchi to nie potrawa, posiłek ani przepis. To zajęcie czynność rozciągnięta w czasie", dlatego na pyszny początek przygody z książką przygotowałam koreańskie pierogi Mandu.

pierożki mandu kuchnia koreańska
mandu koreańskie pierogi nie tylko kimchi

Jesteście gotowi, żeby rzucić się w cudowny świat koreańskich smaków? Ja tak i będę Wam raz na jakiś czas podrzucać coś pysznego, często pikantnego ;-)

Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung

domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung

Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom Veronika Szejk, Michał Bator

ale-ferment-kiszonki-zakwasy-i-przepisy-na-dania-wspierajace-twoj-mikrobiom-veronika-szejk-michal-bator

Tokio Kultowe Przepisy - Maori Murota odczarowuje kuchnię japońską

tokio-kultowe-przepisy-maori-murota-odczarowuje-kuchnie-japonska

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

kiszenie-i-fermentacja-z-dr-ewa-dabrowska-domowe-sposoby

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.