Książka Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim "Korea. Nie tylko kimchi" - 50 inspirujących przepisów z koreańskiej kuchni
Zgodnie z koreańskim przysłowiem, jeśli masz kimchi i ryż, to masz gotowy posiłek.
Koreańska kuchnia to nie tylko kimchi. Tajemnica tej kuchni kryje się w kontrastach smaków, kolorów, tekstur i temperatur. To "wystawny pokaz fajerwerków" dla wszystkich zmysłów, jednak kimchi stanowi w nim wspólny mianownik. Wielu Koreańczyków zdaje się mieć obsesje na punkcie kimchi, średnio jedzą około stu gramów dziennie.
Autorki książki, siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Serwują w niej koreańskie potrawy w najlepszym wydaniu, dlatego stanowi obowiązkowy punkt na mapie każdego europejskiego smakosza dań z kuchni świata.
Dzięki książce Korea - Nie tylko kimchi nauczycie się pewnych trików i sposobów, jak przygotować własne kimchi z kapusty pekińskiej, rzodkwi, ogórka, dyni, białej kapusty, marchwi, ostryg i żeńszenia.
Oprócz przepisów na rozmaite kimchi w książce znajdziecie również pomysły na potrawy z dodatkiem kimchi oraz inne koreańskie dania nie tylko z kimchi. Zaskoczeniem dla mnie jest receptura na "Kimchitini", czyli drink z wermutu, sake i ... kimchi.
Kimchi przygotowuję dość często i z różnych składników, ale i tak znalazłam w książce wiele nowych pomysłów i inspiracji na kolejne kiszonki. "Kimchi to nie potrawa, posiłek ani przepis. To zajęcie czynność rozciągnięta w czasie", dlatego na pyszny początek przygody z książką przygotowałam koreańskie pierogi Mandu.
Jesteście gotowi, żeby rzucić się w cudowny świat koreańskich smaków? Ja tak i będę Wam raz na jakiś czas podrzucać coś pysznego, często pikantnego ;-)
Dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.