Domowe kiszonki które leczą - Ewa Sypnik - Pogorzelska i Magdalena Jarzynka - Jendrzejewska - Zdrowe i smaczne kiszonki na cztery pory roku.

Domowe Kiszonki, które leczą to książka autorstwa Ewy Sypnik - Pogorzelskiej  i  Magdaleny Jarzynki - Jendrzejewskiej, dyplomowanych dietetyczek z powołania i założycielek Poradni Dietetycznej Dietosfera.

Kiszenie warzyw i owoców to jeden z najstarszych i naturalnych sposobów przedłużania ich żywotności. Obecnie fermentacja stała się bardzo popularna, a nawet modna. Kiszonki to bogactwo witamin, składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Fermentacja nie jest skomplikowanym procesem, a do przygotowania kiszonek nie potrzebujemy wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. Teoretycznie kisić może każdy!


Autorki na wstępnie wyjaśniają na czym polega proces fermentacji oraz czym różni się kiszenie od kwaszenia. Opisują dobroczynne i prozdrowotne właściwości kiszonek, a także kto nie powinien ich jeść. W książce znajdziemy wiele wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa. Od najbardziej tradycyjnych w kuchni polskiej kiszonych ogórków, kapusty, buraków do eksperymentów z cebulą, cukinią, dynią, czy selerem korzeniowym. Oprócz receptur warzywnych mamy również przepisy na kiszone owoce, takie jak jabłka, śliwki i cytryny. Każdy przepis wzbogacony jest o pomysły na wykorzystanie konkretnej kiszonki.

Domowe kiszonki,  które leczą to praktyczny przewodnik pełen wiedzy, pomysłów i inspiracji na zdrowe, domowe przetwory. Polecam wszystkim, którzy lubią nowe smaki i eksperymenty w kuchni, a przede wszystkim tym, którzy chcą zadbać o prawidłową dietę i zdrowie.

Dziękuję wydawnictwu RM za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

kiszenie-i-fermentacja-z-dr-ewa-dabrowska-domowe-sposoby

Kiszony czosnek

kiszony-czosnek

Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

czerwone-kimchi-z-kapusty-pekinskiej-i-buraczkow

Kiszone rzodkiewki z imbirem, liściem limonki kafir, kurkumą

kiszone-rzodkiewki-z-imbirem-lisciem-limonki-kafir-kurkuma

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.