Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami. Rustykalna ziołowa tarta w wytrawnej wersji na obiad lub kolację
Tarta galette to wyjątkowo łatwe i uniwersalne w przygotowaniu ciasto. Wystarczy rozwałkować z ciasta placek, wypełnić nadzieniem, zawinąć brzegi i upiec.
Wytrawna tarta z cukinią, ziołami i serem to świetny pomysł na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 250 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
- 100 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 50 ml zimnej wody
FARSZ
- 300 g cukinii
- 100 g cebuli
- 1 łyżka oliwy + 1 łyżka przed pieczeniem
- 100 g suszonych pomidorów
- sól
- pieprz
- świeże zioła - szczypiorek, szałwia, tymianek
- 500 g twarogu półtłustego
- 50 g tartego parmezanu
- 3 białka
- dodatkowo kilka liści świeżej szałwii
WYKONANIE
Mąkę wysypujemy na blat formując kopczyk solimy. Dodajemy kawałki masła i nożem siekamy je razem z mąką. Robimy dołek na środku i wbijamy weń żółtka. Wszystkie składniki ponownie siekamy nożem. Podlewamy wodą i szybko wyrabiamy rękami, aż uzyskamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Cukinie razem ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy by puściła sok. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce na pastę. Na patelni wylewamy oliwę i szklimy na niej lekko posolą cebulę, następnie dodajemy czosnek i smażymy kilka minut. Dodajemy mocno odciśniętą cukinię z nadmiaru soku. Całość smażymy, kilka minut, aż farsz nie będzie zbyt mokry. Dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy i studzimy.
W misce rozgniatamy widelcem ser, dodajemy starty parmezan , przestudzony farsz z cukinii i zioła, mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko, na około 3 mm grubości placek. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ubijamy na sztywno białka i łączymy z farszem. Rozkładamy masę serową na cieście pozostawiając około 3 - 4 cm wolnej krawędzi. Na wierzch możemy rozłożyć listki szałwii, skrapiamy oliwą. Zawijamy brzegi ciasta do środka, robimy zakładki, tak aby zakryć część farszu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 - 45 minut, na złoty kolor. Tartę serwujemy na ciepło.
Marzena 2021-09-01 09:51:44
Wszystko co lubię. Zrobię niebawem jak będę miała dostęp do kuchni🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-09-03 13:48:12
Życzę więc szybkiego dostępu do kuchni 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.