Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami. Rustykalna ziołowa tarta w wytrawnej wersji na obiad lub kolację

Tarta galette to wyjątkowo łatwe i uniwersalne w przygotowaniu ciasto. Wystarczy rozwałkować z ciasta placek, wypełnić nadzieniem, zawinąć brzegi i upiec.

galette rustykalna wytrawana tarta cukinia twaróg szałwia parmezan suszone pomidory

Wytrawna tarta z cukinią, ziołami i serem to świetny pomysł na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 250 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 50 ml zimnej wody

FARSZ

  • 300 g cukinii
  • 100 g cebuli
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka przed pieczeniem
  • 100 g suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła - szczypiorek, szałwia, tymianek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 3 białka
  • dodatkowo kilka liści świeżej szałwii

WYKONANIE

Mąkę wysypujemy na blat formując kopczyk solimy. Dodajemy kawałki masła i nożem siekamy je razem z mąką. Robimy dołek na środku i wbijamy weń żółtka. Wszystkie składniki ponownie siekamy nożem. Podlewamy wodą i szybko wyrabiamy rękami, aż uzyskamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Cukinie razem ze skórą ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy by puściła sok. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce na pastę. Na patelni wylewamy oliwę i szklimy na niej lekko posolą cebulę, następnie dodajemy czosnek i smażymy kilka minut. Dodajemy mocno odciśniętą cukinię z nadmiaru soku. Całość smażymy, kilka minut, aż farsz nie będzie zbyt mokry. Dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy i studzimy.

W misce rozgniatamy widelcem ser, dodajemy starty parmezan , przestudzony farsz z cukinii i zioła, mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko, na około 3 mm grubości placek. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ubijamy na sztywno białka i łączymy z farszem. Rozkładamy masę serową na cieście pozostawiając około 3 - 4 cm wolnej krawędzi. Na wierzch możemy rozłożyć listki szałwii, skrapiamy oliwą. Zawijamy brzegi ciasta do środka, robimy zakładki, tak aby zakryć część farszu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 - 45 minut, na złoty kolor. Tartę serwujemy na ciepło.

Zobacz również

Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

wytrawna-orkiszowa-tarta-galette-z-ricotta-ziemniakami-burakiem-i-kielbasa

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta

kolorowa-wiosenna-focaccia-z-nocnego-ciasta

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

galette-z-twarogiem-z-agrestem-i-z-delikatna-nuta-anyzu

Komentarze

Marzena 2021-09-01 09:51:44

Wszystko co lubię. Zrobię niebawem jak będę miała dostęp do kuchni🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-09-03 13:48:12

Życzę więc szybkiego dostępu do kuchni 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.