Rustykalna tarta galette. Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą
Rustykalna tarta galette to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Zwykle przygotowuję galette na słodko, z owocami. Tym razem proponuję wersję wytrawną z ziołową ricottą, ziemniakami, burakami, szalotką i pikantną kiełbasą.
SKŁADNIKI
CIASTO Z TWAROGIEM
- 250 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g masła
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
NADZIENIE
- 150 g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (rozmaryn, bazylia)
- sól
- pieprz
- 2 świeże ziemniaki
- 1 świeży czerwony burak
- 1 szalotka
- 2 kiełbasy - Kiełbasa Teksańska z Chili Morliny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE
CIASTO Z TWAROGIEM
- Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
- Do foliowej torebki wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, również mrozimy godzinę.
- Po godzinie przekładamy zamrożone suche składniki do malaksera i miksujemy 30 sekund, dodajemy twaróg i miksujemy jeszcze około 20 sekund.
- Dorzucamy zamrożone kostki masła i miksujemy krótką chwilę, do uzyskania tzw. mokrego piasku.
- Dodajemy 2 łyżki jogurt naturalnego oraz ocet jabłkowy i miksujemy, aż masa lekko zacznie się zbijać. Przekładamy ciasto na deskę i szybko zagniatamy.
- Owijamy folia spożywczą, spłaszczamy, tak aby uzyskać kształt dysku, wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni).
NADZIENIE
- Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, ziołami, szczyptą soli i pieprzu.
- Buraki, ziemniaki, szalotkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki.
- Kiełbasę kroimy na plastry.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką.
- Ciasto wałkujemy przez folię, w której się chłodziło na krążek o średnicy około 40 cm.
- Na środku rozsmarowujemy przyprawiona ricottę tworząc koło o średnicy około 30 cm.
- Na wierzch układamy plastry ziemniaków, buraków, kiełbasy i szalotki, solimy i pieprzymy.
- Zawijamy brzegi ciasta do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część farszu.
- Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 40 minut.
Współpraca - Morliny
fresha 2019-12-19 11:09:23
taka tarta z warzywami i ziołami aromatycznymi jest najlepsza :) burak pieczony świetnie smakuje, pasuje do niego też cebulka dla ostrości (opcjonalnie por), i także marchewka :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-19 11:46:16
Aromatyczne zioła to najlepsza przyprawa, a dodatek marchewki to dobry pomysł 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.