Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

Rustykalna tarta galette. Wytrawna orkiszowa tarta - galette - z ricottą, ziemniakami, burakiem i kiełbasą

Rustykalna tarta galette to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

Zwykle przygotowuję galette na słodko, z owocami. Tym razem proponuję wersję wytrawną z ziołową ricottą, ziemniakami, burakami, szalotką i pikantną kiełbasą.


SKŁADNIKI

CIASTO Z TWAROGIEM

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g masła
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

NADZIENIE

  • 150 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (rozmaryn, bazylia)
  • sól
  • pieprz
  • 2 świeże ziemniaki
  • 1 świeży czerwony burak
  • 1 szalotka
  • 2 kiełbasy  - Kiełbasa Teksańska z Chili Morliny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

WYKONANIE

CIASTO Z TWAROGIEM

  1. Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
  2. Do foliowej torebki wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, również mrozimy godzinę.
  3. Po godzinie przekładamy zamrożone suche składniki do malaksera i miksujemy 30 sekund, dodajemy twaróg i miksujemy jeszcze około 20 sekund.
  4. Dorzucamy zamrożone kostki masła i miksujemy krótką chwilę, do uzyskania tzw. mokrego piasku.
  5. Dodajemy 2 łyżki jogurt naturalnego oraz ocet jabłkowy i miksujemy, aż masa lekko zacznie się zbijać. Przekładamy ciasto na deskę i szybko zagniatamy.
  6. Owijamy folia spożywczą, spłaszczamy, tak aby uzyskać kształt dysku, wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni).

NADZIENIE

  1. Czosnek obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miażdżymy, mieszamy z serem ricotta, ziołami, szczyptą soli i pieprzu.
  2. Buraki, ziemniaki, szalotkę obieramy, kroimy na cieniutkie plasterki.
  3. Kiełbasę kroimy na plastry.
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką.
  5. Ciasto wałkujemy przez folię, w której się chłodziło na krążek o średnicy około 40 cm.
  6. Na środku rozsmarowujemy przyprawiona ricottę tworząc koło o średnicy około 30 cm.
  7. Na wierzch układamy plastry ziemniaków, buraków, kiełbasy i szalotki, solimy i pieprzymy. 
  8. Zawijamy brzegi ciasta do góry, robimy zakładki, tak aby zakryć część farszu.
  9. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 40 minut.

Współpraca - Morliny

Zobacz również

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

galette-z-twarogiem-z-agrestem-i-z-delikatna-nuta-anyzu

Galette z twarogiem, cukinią i suszonymi pomidorami

galette-z-twarogiem-cukinia-i-suszonymi-pomidorami

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Komentarze

fresha 2019-12-19 11:09:23

taka tarta z warzywami i ziołami aromatycznymi jest najlepsza :) burak pieczony świetnie smakuje, pasuje do niego też cebulka dla ostrości (opcjonalnie por), i także marchewka :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-19 11:46:16

Aromatyczne zioła to najlepsza przyprawa, a dodatek marchewki to dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.