Doskonała galette z twarogiem, soczystym agrestem i delikatną nutą anyżu. Rustykalna tarta, wyjątkowy owocowy deser z delikatnym twarogowym ciastem. Spróbuj już dziś!
Czy korzystasz z porad zawartych w książkach kulinarnych? Warto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w drobnych szczegółach i małych trikach, dzięki którym przygotujemy ciasto o wyjątkowej strukturze i smaku.
Galette to placek z kruchego ciasta obłożony owocami i zapieczony w piekarniku. To pozornie zwykłe ciasto, ale nie do końca. Jego wyjątkowość odkryłam w książce Słodko Yotama Ottolenghi, w rozdziale poświęconym tarcie i tartaletkom. Ciasto na tartę z serem twarogowym dodaje mu aromatu, miękkości i kruchego charakteru.
Kolejnym istotnym elementem w przygotowaniu tej tarty jest mrożenie masła i mąki. To pozorny drobiazg, ale efekt końcowy... rewelacja! Po upieczeniu ciasto jest kruche i delikatnie się rozwarstwia. Warto korzystać z porad kulinarnych mistrzów, dzięki nim nasze domowe wypieki nabierają smaku i uroku.
SKŁADNIKI
Ciasto z twarogiem
Nadzienie
Glazura
WYKONANIE
Ciasto z twarogiem
- Masło kroimy na kostki o boku około 2 cm, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
- Do foliowej torebki wsypujemy mąkę, anyż, sól oraz proszek do pieczenia, również mrozimy przez godzinę.
- Po godzinie przekładamy zamrożone suche składniki do malaksera i miksujemy 30 sekund, dodajemy twaróg i miksujemy jeszcze około 20 sekund.
- Dorzucamy zamrożone kostki masła i miksujemy krótką chwilę, do uzyskania tzw. mokrego piasku.
- Dodajemy 2 łyżki śmietany kremówki oraz ocet jabłkowy i miksujemy, aż masa lekko zacznie się zbijać.
- Przekładamy ciasto na deskę i szybko zagniatamy.
- Owijamy folia spożywczą, spłaszczamy, tak aby uzyskać kształt dysku, wkładamy do lodówki na godzinę (ciasto może leżeć w lodówce do 2 dni).
Nadzienie
- Kruszymy w palcach biszkopty do miseczki, dodajemy cukier, anyż i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i odstawiamy na bok.
- Włączamy piekarnik i nastawiamy grzanie na 200°C.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwijamy z folii i przekładamy na papier do pieczenia oprószony mąką.
- Ciasto wałkujemy przez folię, w której się chłodziło na krążek o średnicy około 40 cm.
- Na środek rozsypujemy pokruszone biszkopty, tworząc koło o średnicy około 25 cm.
- Na wierzch układamy oczyszczony i odszypułkowany agrest i zawijamy brzegi ciasta do góry.
- Robimy zakładki, tak aby zakryć część owoców.
Glazura
- Rozkłóconym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, posypujemy cukrem, przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę.
- Pieczemy około 40 minut, do czasu aż brzegi ciasta się zrumienią.
- Studzimy na kratce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.