Placuszki z zielonego groszku z łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym to pomysł na smakowite i bardzo uniwersalne danie. Placki możemy podać na obiad, na kolację lub na przekąskę dla niespodziewanych gości.
Lubię te placki, ponieważ składniki zawsze mam w domu pod ręką. W zamrażarce zielony groszek, w lodówce zapakowany wędzony łosoś. Jogurt i chrzan też jest pozycją obowiązkową w mojej lodówce. Nie zawsze mam dymkę ze szczypiorkiem, wówczas zastępuję ją drobno pokrojoną cebulką.
Przygotowanie tych placków jest banalnie proste i szybkie, a efekt i smak ... samo dobro.
SKŁADNIKI
100 g mąki
1 jajko
100 ml mleka
sól
200 g mrożonego zielonego groszku (w sezonie świeżego)
pęczek dymki ze szczypiorkiem
150 g łososia wędzonego na zimno MOWI pure (6 plastrów)
6 łyżek gęstego jogurtu
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
olej do smażenia
WYKONANIE
Mrożony groszek wykładamy na sitko i płuczemy chwilę pod bieżącą letnią woda, osączamy. W misce mieszamy trzepaczką jajo, mąkę, mleko i szczyptę soli do uzyskania ciasta naleśnikowego. Dymkę siekamy, białą część i osączony groszek dodajemy do ciasta, mieszamy.
W małej miseczce mieszamy jogurt z chrzanem, doprawiamy szczyptą soli i dodajemy posiekany szczypior.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta, mniej więcej łyżkę na jeden placuszek. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placuszki podajemy od razu, z sosem jogurtowo chrzanowym i kawałkiem łososia.
Smacznego!
Adreio 2019-06-07 08:54:50
Gdzie można kupić tego łososia Mowi?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-07 11:07:51
Ja kupiłam w Makro
Odpowiedz
Adreio 2019-06-08 12:01:57
Dzięki! Mam spory kawałem do makro, więc trochę to utrudnia sprawę 😉 mam nadzieję, że kiedyś pojawi się w ofercie jakiegoś sklepu internetowego typu Frisco albo Tesco.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-09 15:19:25
Mam podobny problem, bardzo rzadko jeżdżę do makro bo mam daleko i również mam taką nadzieję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.