Meksykański sos mole z indykiem, ryżem i awokado
Indyk w sosie mole to szybkie i łatwe meksykańskie danie. Sos mole możemy przygotować od podstaw sami w domu, ale nie zawsze mamy na to czas. Polecam wtedy skorzystać z gotowych produktów, szczególnie dań z kuchni świata. Mole to bardzo smaczny i aromatyczny sos na bazie czekolady. Posiada głęboki, pikantny a zarazem czekoladowo - słodki smak. Mole to określenie dla wielu dań na bazie tegoż sosu. U mnie dzisiaj indyk, ale możecie w podobny sposób przygotować kurczaka, cielęcinę, wieprzowinę, a nawet krewetki. Sos mole do tego dania zakupiłam w Kuchnie świata (Salsa Mole La Costena).

Składniki na 4 porcje
2 - 3 polędwiczki z indyka około 500 g
2 - 3 łyżki oleju
sól
pieprz
granulowany czosnek
1/2 słoiczka gotowego sosu Salsa Mole ( La Costena słoik 234 g)
500 ml gorącej wody lub bulionu
1 limonka
2 sztuki awokado
garść świeżej kolendry lub natki pietruszki
pestki dyni
ryż
Wykonanie
Mięso z indyka kroimy na paski, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Obsmażamy krótko na dużej patelni, na oleju, najlepiej w dwóch turach. Zdejmujemy mięso z patelni. Na tę samą patelnię wrzucamy sos mole, dolewamy gorąca wodę lub bulion. Całość gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszamy, aż uzyskamy jednolity sos. Próbujemy, doprawiamy solą (jeżeli użyliśmy bulion może nie być takiej potrzeby). Do sosu wrzucamy usmażone mięso, mieszamy i jak tylko się zagotuje zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ugotowanym ryżem, 1/2 awokado, 1/4 limonki, kolendrą i pestkami dyni.
Smacznego!
Zobacz również
Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.