Ukryj menu

Jajecznica z jarmużem na grzankach

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Jajecznica z jarmużem, boczkiem, szalotką i szczyptą gałki muszkatołowej.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok.

Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy boczek i szalotkę, następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Jaja , mleko i szczyptę gałki muszkatołowej kłócimy ze sobą w miseczce, najlepiej za pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy świeżymi listkami jarmużu.

Smacznego!

Zobacz również

Wiosenna sałatka z młodych liści mniszka lekarskiego lub rukoli

wiosenna-salatka-z-mlodych-lisci-mniszka-lekarskiego-lub-rukoli

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Sałatka z owocami, kozim serem i zielonym sosem

salatka-z-owocami-kozim-serem-i-zielonym-sosem

Ziemniaki gratin ze smardzami i boczkiem. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

ziemniaki-gratin-ze-smardzami-i-boczkiem-zapiekanka-ziemniaczana-z-grzybami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

LODY domowe z truskawek i mango z mascarpone

Instagram Post

Norwegia


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.