Jajecznica z jarmużem na grzankach

Jajecznica z jarmużem, boczkiem, szalotką i szczyptą gałki muszkatołowej.


SKŁADNIKI

  • 50 g liści jarmużu (bez grubych łodyg)
  • 2 - 3 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 1 mała szalotka
  • 1 -2 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
  • 2 - 3 kromki chleba lub innego pieczywa

WYKONANIE

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok.

Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy boczek i szalotkę, następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Jaja , mleko i szczyptę gałki muszkatołowej kłócimy ze sobą w miseczce, najlepiej za pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy świeżymi listkami jarmużu.

Smacznego!

Zobacz również

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Sałatka z owocami, kozim serem i zielonym sosem

salatka-z-owocami-kozim-serem-i-zielonym-sosem

Kolorowe jajka - marynowane Jajka w kolorze niebieskim

kolorowe-jajka-marynowane-jajka-w-kolorze-niebieskim

Domowe dyniowe bułki do burgerów

domowe-dyniowe-bulki-do-burgerow

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.