Jajecznica z jarmużem, boczkiem, szalotką i szczyptą gałki muszkatołowej.


Składniki

50 g liści jarmużu (bez grubych łodyg)

2 - 3 jaja

2 łyżki mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól

pieprz

1 mała szalotka

1 -2 plastry wędzonego boczku

1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy

2 - 3 kromki chleba lub innego pieczywa

Wykonanie

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok.

Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę.  Na rozgrzanym tłuszczu smażymy boczek i szalotkę, następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Jaja , mleko i szczyptę gałki muszkatołowej kłócimy ze sobą w miseczce, najlepiej za pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.

Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy  świeżymi  listkami jarmużu.

Smacznego!

Zobacz również

Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim

jajecznica-z-ogorecznikiem-lekarskim

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

jednogarnkowa-jarzynova-dominika-wojciak-proste-codzienne-warzywne-receptury

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.