Jajecznica z jarmużem, boczkiem, szalotką i szczyptą gałki muszkatołowej.
SKŁADNIKI
50 g liści jarmużu (bez grubych łodyg)
2 - 3 jaja
2 łyżki mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 mała szalotka
1 -2 plastry wędzonego boczku
1 łyżeczka masła klarowanego lub oliwy
2 - 3 kromki chleba lub innego pieczywa
WYKONANIE
Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy, odkładamy na bok.
Szalotkę i boczek kroimy w paski lub w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy boczek i szalotkę, następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Jaja , mleko i szczyptę gałki muszkatołowej kłócimy ze sobą w miseczce, najlepiej za pomocą widelca. Wylewamy mieszaninę jajeczną na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni. Mieszamy, dorzucamy blanszowany jarmuż i smażymy do czasu, aż jaja się zetną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki chleby opiekamy w tosterze lub obsmażamy na patelni na odrobinie oleju.
Jajecznicę podajemy na grzankach z chleba, posypujemy boczkiem z cebulką i ewentualnie, jeśli lubimy świeżymi listkami jarmużu.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.