BORSUKI - położona na Bugiem wieś na terenie Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” .
Na skraju miejscowości stoi przepiękny dwór - Dwór Zaścianek. Jest to przewieziony i przebudowany dom po szkole podstawowej ze wsi Próchenki.
♦
![obraz13](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz13-1-960x660.jpg)
Ela i Zbyszek Aftarukowie stworzyli miejsce z rodzinną atmosferą i smaczną regionalną kuchnią. Gospodarze przywiązują szczególną wagę do zdrowej i lokalnej żywności. Większość produktów wyrabiana jest na terenie Dworu. Chleb na zakwasie, wędzone wędliny, pieczone pasztety, nalewki... i wiele, wiele innych pyszności. Na koniec dnia seans w ruskiej bani - relaks dla duszy i ciała.
♦
![obraz3](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz3-2-960x659.jpg)
♦
![obraz2](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz2-2-960x660.jpg)
Sobotnie popołudnie spędziliśmy dzięki uprzejmości Wiesi i Marka w Borsukach uczestnicząc w przygotowaniu od podstaw sękacza.
Więcej tutaj: SĘKACZ
♦
![obraz11](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz11-960x660.jpg)
Weekend ma jedna wadę - jest krótki... ale mimo to udało nam się w niedzielę zrobić szybką wycieczkę po okolicy.
Pierwszą atrakcją była przeprawa promowa przez rzekę Bug, Mielnik - Zabuże.
Przeprawić można zarówno osoby jak i samochody osobowe, na pokładzie zmieści się nawet czterdzieści osób i dwa samochody . Prom napędzany jest siłą rąk dwuosobowej załogi.
♦
![obraz10](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz10-1-960x660.jpg)
Kolejnym przystankiem była Święta Góra Grabarka, miejsce, gdzie od stuleci podążają prawosławni pielgrzymi. Uznawana jest za najważniejsze miejsce kultu religii prawosławnej w Polsce. Cerkiew na szczycie wzgórza otaczają tysiące drewnianych i metalowych krzyży wotywnych. Ludzie przynoszą krzyże od 1710r z modlitwą o pomoc w różnych trudnych sytuacjach życiowych oraz dziękczynnie.
♦
![obraz8](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz8-1-960x660.jpg)
![obraz7](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz7-1-960x660.jpg)
♦
![obraz6](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz6-2-960x660.jpg)
♦
Po zwiedzeniu Grabarki udaliśmy się do Koterki , malowniczo usytuowanej w środku lasu , tuż przy granicy z Białorusią.
Koterka to cerkiew, która powstała na miejscu objawienia się Matki Boskiej mieszkance pobliskiej wsi. Obok cerkwi znajduje się studzienka ze źródlaną wodą, która ma podobno uzdrawiającą moc.
♦
![obraz9](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz9-1-595x858.jpg)
Wycieczkę zakończyliśmy w Stadninie Koni w Janowie Podlaskim.
♦
![obraz12](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz12-1-960x660.jpg)
![obraz11](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz11-1-960x660.jpg)
♦
![obraz1](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz1-3-595x860.jpg)
♦
Późnym popołudniem wróciliśmy do Borsuk, gdzie czekała na nas przepyszna kolacja. Poczęstowano nas między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy i dostaliśmy przepis! Zupa krem z dyni
♦
![obraz4](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz4-2-960x660.jpg)
Serdeczne podziękowania dla Eli i Zbyszka, za gościnę, za atmosferę, za poznanie nas z Wiesią i Markiem, z którymi upiekliśmy sękacza.
Dziękujemy za zakwas na chleb ;-)
Borsuki - Dwór Zaścianek - tutaj się wypoczywa, tutaj się WRACA!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.