SMAKI GDAŃSKA W JEDEN DZIEŃ
Gdańsk to miasto wyjątkowe, wyraziste, z ponadtysiącletnią historią. Jeden dzień to zdecydowanie za mało, aby zwiedzić wszystkie jego zakątki. Ale nawet w tak krótkim czasie miasto może dostarczyć mnóstwo wrażeń, zarówno wzrokowych, jak i smakowych.
Przewodnik kulinarny SMAKI GDAŃSKA pomógł nam w wyborze miejsca na obiad i kolację. Wybór restauracji dostosowaliśmy do naszych preferencji smakowych, ale również do usytuowania ich na szlaku naszego zwiedzania.
Pierwsza restauracja, którą odwiedziliśmy to ZAFISHOWANI, ryby, ryby i jeszcze raz ryby. Szef kuchni Daniel Chrzanowski dba o jakość, smak i wygląd potrawy. Kelner opiekował się nami przez cały posiłek i cierpliwie odpowiadał na naszych tysiąc męczących pytań o potrawy :-)
Po posiłku spacer po mieście i zaskoczenie, bo okazało się, że na Targu Węglowym usytuował się Jarmark Bożonarodzeniowy. No i po zwiedzaniu miasta ;-) Kolorowe ozdoby, wenecka karuzela, lodowisko i olbrzymie koło widokowe AmberSky. Świąteczny klimat, bajkowa sceneria i dźwięk kolęd, to wszystko wciągnęło nas, jak małe dzieci. Czas tak szybko zleciał, że zapomnieliśmy o naszych planach :-)
Na zakończenie dnia wieczorny spacer po starym mieście i krótka wizyta u BASI RITZ , zwyciężczyni pierwszej edycji programu MasterChef. Z okien restauracji klimatyczny widok na Gdańskiego Żurawia. Sympatyczna i kompetentna obsługa, a że byliśmy prawie ostatnimi gośćmi, mogliśmy odbyć miłą pogawędkę z Basią, właścicielką, która na pożegnanie poczęstowała nas domową nalewką.
Zostawiliśmy niestety mnóstwo nie odkrytych tajemnic smaków, smaków Gdańska. Mamy wielki niedosyt, ale za to pretekst , żeby tu wrócić :-)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.