Domowe przetwory - żółty kiszony kalafior - smaczne i zdrowe kiszonki

Długo nie kisiłam kalafiora, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy pierwszy raz spróbowałam kalafiora kiszonego w buraczkach w pewnym krakowskim śniadaniowym barze, przepadłam. Kiszę teraz kalafiora bardzo często, jest pyszny i chrupiący.

domowe przetwory kiszonki kalafior na żołto

W zeszłym sezonie zakisiłam bardzo pyszny kalafiora z buraczkami
Tym razem proponuję wersję żółtą z dodatkiem curry, kurkumy, ostrej papryki i imbiru.

SKŁADNIKI na 2 słoiki o pojemności 1 l

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 - 4 plasterki imbiru
  • 1/2 łyżeczki Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub chili
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • solanka - mieszamy  1 l przegotowanej wody wymieszana z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej

WYKONANIE

  1. Czosnek i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  3. Różyczki kalafiora układamy w słojach, dodajemy proporcjonalnie czosnek, imbir, płatki papryki, kurkumę i curry.
  4. Całość zalewamy solanką, zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 - 5 dni.
  5. Przez pierwsze 2 - 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować.
  6. Kalafior po 4 - 5 dniach jest już gotowy i można przenieść kiszonkę do lodówki lub zimnej piwnicy. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej.

Zobacz również

Kiszony kalafior z burakiem - domowe przetwory z warzyw

kiszony-kalafior-z-burakiem-domowe-przetwory-z-warzyw

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Domowy zakwas na żurek na dwa sposoby

zakwas-na-zurek-na-dwa-sposoby

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.